Еврозоната окончателно одобри отпускането на нов транш от 8.5 милиарда

...
Еврозоната окончателно одобри отпускането на нов транш от 8.5 милиарда
Коментари Харесай

Еврозоната отпусна още 8.5 милиарда евро на Гърция

Еврозоната дефинитивно утвърди отпущането на нов транш от 8.5 милиарда евро на Атина, с който Гърция ще може да изплати близо 7 милиарда евро отговорности към кредиторите с падеж през юли, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.
Отпускането на средствата е утвърдено и от Съвета на шефовете на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който управлява отпущането на заеми от еврозоната за Гърция. По-рано тази седмица ЕСМ изиска от Гърция да извърши до дъно останалите предписани от кредиторите ограничения и отсрочи за през днешния ден взимането на решение за транша.

Основната част от транша, или 7.7 милиарда евро, ще бъдат изплатени в понеделник, а останалите пари " след 1 септември ", посочи ЕСМ.

Сегашният, трети по ред проект за подкрепяне на Атина е на стойност 86 милиарда евро и бе подписан през юли 2015 година, с цел да може страната да се оправи с колосалния си дълг, достигащ 180 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната.

Ръководителят на ЕСМ Клаус Реглинг поздрави напъните при определянето на бюджета и в стопанската система, които държавното управление и гръцкият народ поставят. В същото време той ги прикани да продължат по този път, с цел да " възстановят една конкурентна стопанска система и да върнат доверието на вложителите.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси акцентира, че " това разпределяне би могло да отвори нова глава за Гърция, за която водещите думи би трябвало да бъдат претовареност, вложения и възобновяване в интерес на всички ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР