Еврозоната няма да реши тези проблеми, които зависят от нас,

...
Еврозоната няма да реши тези проблеми, които зависят от нас,
Коментари Харесай

Юлиан Войнов: Присъединяването на България в еврозоната не е панацея

Еврозоната няма да реши тези проблеми, които зависят от нас, само че подобренията ще бъдат в няколко насоки. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доктор Юлиан Войнов, икономист и финансист.

" На първо място ние ще имаме опция да съпоставяме цените непосредствено в евро в целия Европейски съюз. В момента заради съществуването на друга валута до някаква степен стопира избрани компании да влизат на българския пазар, защото считат, че валутният риск и изключително пред дребния бизнес в България не е предпоставката за тяхното развиване, само че ние незабавно ще може да съпоставяме цената на един шоколад в България и да забележим каква е неговата стойност във Франция, или бутилка олио ", означи Войнов.

Според него по този метод ще се наблюдава граждански напън от една страна върху производители, а от друга върху държавно управление, браншови организации, медии, които да изискват или най-малкото да търсят пояснение за какво има такива големи разлики в цените. Защото една от аргументите за тези разлики е това, че в избрани сфери в България има построени картелни съглашения. И доста характерен подобен образец е да кажем цените с кашкавала и млякото, където в България ценовото равнище е почти в порядъка на 50-60% по отношение на средноевропейското, цените на кашкавала, на млякото, на яйцата са на равнище 112% по отношение на средноевропейското, което приказва, че тук има някакъв проблем, който би трябвало да бъде решен. И сравняването непосредствено на цените в евро може по някакъв метод да усили натиска върху всички фактори, от които зависи решаването на този проблем, това да бъде решено ".

На второ място икономистът добави, че влизайки в еврозоната България незабавно би привляква погледите: " Въпреки че след валутната рецесия, дълговата рецесия в Еврозоната рейтинговите организации обръщат внимание не на цялата Еврозона като цяло, а на обособените страни, самият факт, че ние към този момент сме в Еврозоната, нашият кредитен рейтинг при всички случаи ще бъде усъвършенстван. Това последно се случи от Standard & Poor`s, които покачиха вероятността на кредитния рейтинг на България на положителен, което значи, че влизането в Еврозоната, самият факт, че се приказва, че ние имаме вероятност да влезнем, към този момент носи позитиви и във връзка с кредитния рейтинг на България. Това значи, че се понижават лихвите, които компаниите могат да употребяват на кредитните пазари, на интернационалните кредитни пазари, също така притегля финансови вложители, които влагат в скъпи бумаги на български компании, което пък оказва помощ надлежно тяхното развиване на тези компании ".

Според Юлиан Войнов влизането на България в еврозоната ще помогне извънредно доста на развиването на стопанската система и на бизнес средата в страната: " На трето място би трябвало да кажем, че при всички случаи това ще докара до повече вложения, тъй като това въз основата на статически данни се е случило във всички останали страни, които са приели еврото ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР