Еврото се понижава спрямо долара по време на търговията в

...
Еврото се понижава спрямо долара по време на търговията в
Коментари Харесай

Еврото губи битката с долара

Еврото се намалява по отношение на $ по време на търговията в четвъртък сутринта, продължавайки да реагира на оповестените предходния ден данни за ускорение на инфлацията в Съединените щати. Курсът на американската валута се повишава и във връзка с английската лира и японската йена.

Индексът ICE показател, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинги и шведска крона), през днешния ден се повишава с 0,5% до 108,46 пункта. От началото на годината този показателе повишен с 13%. По-широкият WSJ Dollar Index в четвъртък сутринта добави 0,4%.

Към 9:35 часа българско време общата европйска авлута се търгуваше за $1,0021за едно евро спрямо $1,0060 за евро при затварянето на пазара в сряда, когато еврото загуби 0,38%. Вчера еврото струваше по-малко от $ за първи път от 20 години.

Както стана известно през вчерашния ден, инфлацията в Съединени американски щати (CPI индекс) през юни се форсира до 9,1% от 8,6% през май, актуализирайки максимума от ноември 1981 година Средно анализаторите чакаха потребителските цени да набъбнат с 8,8%.

Според трейдърите ускоряването на инфлацията усили вероятността Федералният запас на Съединени американски щати да увеличи лихвите на срещата през юли с 1 процентен пункт вместо 75 базисни пункта.

Анализаторите отдават слабостта на еврото и на обстоятелството, че европейската стопанска система страда повече от събитията в Украйна и провокираната от тях енергийна рецесия, в сравнение с американската. Така анализатори от UBS и JPMorgan считат, че при положение на дълготрайно прекъсване на доставките на съветски природен газ за Европа, еврото може да падне до 90 америакански цента.

Някои икономисти означават, че при положение на внезапен срив на еврото, Европейската централна банка може да прибегне до намеса, с цел да поддържа обменния курс на единната европейска валута. ЕЦБ към този момент направи това през 2000 година, когато еврото падна до към 83 цента.

Курсът на американската валута във връзка с японската се увеличи с 0,74% и възлиза на 138,60 йени за един $ против 137,39 йени за $ в края на търговията в сряда.

Цената на английската лира също спада - до $1,1845 за един паунд в спрямо $1,1889 при закриване на предходната сесия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР