Еврото поскъпна към двуседмичен връх спрямо щатския долар, след като

...
Еврото поскъпна към двуседмичен връх спрямо щатския долар, след като
Коментари Харесай

Ръст на еврото към двуседмичен връх след изказването на Петер Прает от ЕЦБ



Еврото нарастна към двуседмичен връх по отношение на щатския $, откакто основният икономисти на ЕЦБ - Петер Прает съобщи, че инфлацията в еврозоната се доближава към целевото равнище на банката от малко под 2% и че на постоянното съвещание през идната седмица европейските централни банкери ще дискутират възможния завършек на програмата за покупки на еврооблигаци, известна като " количествени удобства ".

По-рано през днешния ден шефът на Бундесбанк и изтъкнат член на ЕЦБ Йенс Вайдман пък означи, че пазарните упования за прекратяване на " количествените удобства " до края на 2018-а година са правдоподобни.

Трябва да се има планува, че редица участниците на финансовите пазари допускаха, че ЕЦБ няма да стартира тази значима полемика на съвещанието си на 13-ти и 14-ти юни предвид на по-слабото от предстоящото показване на стопанската система на еврозоната и на фона на несигурността към политическата обстановка в Италия, откакто Апенините към този момент се ръководят от популистка и антисистемна коалиция сред придвижването " Пет звезди " и крайно-дясната партия " Лига ".

Днешното изявление на Петер Прает от ЕЦБ обаче изненада пазарните участници и способства за повишаване на единната валута при започване на европейска търговия.

                                                                                                                Графика на евро / $

 Снимка

Еврото набъбна с 0,4% към двуседмичен връх от 1,1770 $ (най-високо равнище от 23-ти май), откакто в края на предходния месец (на 29-и май) то удари 10-месечно дъно към 1,1510 равнището частично като резултат на италианската политическа рецесия. Само в границите на актуалната седмица единната европейска валута към този момент нараства с към 0,8% по отношение на щатския $.

Еврото нараства и към 9-дневен връх от 1,1590 швейцарски франка и към двуседмичен връх от 129,57 японски йени. Спрямо английската лира то продължава да се търгува без основни промени към 0,8760 равнището, само че в това време паундът нараства към двуседмичен връх от 1,3429 $, продължавайки да намира поддръжка от вчерашно мощно изследване на организация Markit за бизнес интензивността в областта на услугите на Обединеното кралство през месец май.

В сряда зелените пари губят позиции и по отношение на австралийския и канадския долари.

Австралийският $ нараства с 0,5% към 6-седмичен връх от 0,7671 щатски $ предвид на по-силен от предстоящото напредък на стопанската система на Австралия при започване на годината. Брутният вътрешен продукт на Австралия се увеличи през първото тримесечие с 1,0% по отношение на края на 2017-а година, когато набъбна с 0,5% (възходяща проверка от покачване с 0,4%), отбелязвайки най-здрава агресия от последното тримесечие 2011-а година. На годишна база австралийският Брутният вътрешен продукт набъбна с цели 3,1% след покачване с 2,4% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидно покачване от седем тримесечия насам. Осредните упования на финансовите пазари бяха за по-скромен стопански напредък с 0,9% на тримесечна и с 2,8% на годишна база.

В същото време канадският $ възвърне част от изгубените позиции по отношение на американския си другар, откакто финансовият министър на Съединени американски щати Мнучин се опита да убеди Доналд Тръмп да изключи Канада от въведените от 1-ви юни мита върху вноса на стомана и алуминий. Днес щатският $ се търгува към 1,2950 канадски $, отстъпвайки от вчерашен тримесечен връх към 1,3066 " канадеца ". Въпреки това обаче, канадският $ и мексиканско песо остават под напън от продажби предвид на вчерашна информация, че Доналд Тръмп обмисля да организира обособени търговски договаряния с Канада и Мексико. Това ускори терзанията, че Съединени американски щати ще се откаже напълно от Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР