Еврото поевтинява с 1,3% към 20-годишно дъно от 1,0280 долара,

...
Еврото поевтинява с 1,3% към 20-годишно дъно от 1,0280 долара,
Коментари Харесай

Еврото се срина до 20-годишно дъно

Еврото поевтинява с 1,3% към 20-годишно дъно от 1,0280 $, откакто последното изследване регистрира внезапно закъснение на икономическата интензивност в еврозоната през юни до 16-месечно дъно.

Данните от изследването на S&P Global демонстрираха, че растежът на бизнеса в еврозоната се е забавил в допълнение предишния месец, а прогнозните знаци допускат, че районът може да изпадне в стопански спад през актуалното тримесечие.

Еврото поевтинява и с близо 1% към 0,9925 швейцарски франка - най-ниско равнище от 2015 година насам.

Графика евро/долар .

В същото време природният газ в Европа нарастна към 4-месечен връх от 176 евро за мегаватчас след почналата през днешния ден огромна стачка в норвежките петролни и газови залежи в Северно море, което понижава износа на значимите енергийни първични материали и ускорява опасенията за техен дефицит на остарелия континент на фона на растящите опасения, че русия може напълно да спре доставките на газ, употребявайки синьото гориво като икономическо оръжие.

Енергийната рецесия в Европа утежнява в допълнение вероятностите за икономическия напредък в еврозоната, правейки още по-трудна задачата на ЕЦБ да укроти рекордните равнища на инфлация. Годишната инфлация в еврозоната се увеличи до нов връх от 8,6% през юни 2022 година. Президентът на ЕЦБ Лагард сподели, че има вяра, че е малко евентуално еврозоната да се върне към среда с ниска инфлация, като в същото време удостовери покачване на лихвите с 25 базисни пункта на идващото съвещание на 21 юли, макар че редица от централните банкери приканиха за по-рязко нарастване.

В същото време се чака Федералният запас на Съединени американски щати да продължи с политиката си на нападателно повдигане на лихвите, като на съвещанието си на 26-ти и 27-ми този месец увеличи федералната фондова рента с 50 или даже със 75 базисни пункта.

Това допуска по-нататъшно разширение на лихвения диференциал сред ЕЦБ и Фед и е в основата на продължаващото поевтиняване на еврото по отношение на $.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР