Евростат отчете увеличение в цените на жилищата в ЕС с

...
Евростат отчете увеличение в цените на жилищата в ЕС с
Коментари Харесай

В най бедната страна на ЕС жилищата поскъпват най много

Евростат регистрира нарастване в цените на жилищата в Европейски Съюз с 4,7% при започване на 2018 година, а ценовият растеж в България е 7,1%

Цените на жилищата в Европейския съюз (и в частност в еврозоната) набъбнаха през първото тримесечие на 2018 година с най-солидно движение от единадесет години насам, като в това време техният напредък в България продължава да надвишава значително средноевропейския, само че е по-слаб, в сравнение с в края на миналата година, демонстрират данни на Евростат, представени от БНР. Подобно ценово развиване би трябвало да поддържа икономическия напредък през идващите месеци, защото притежателите на жилища ще се почувстват по-богати и по-склонни да харчат повече.
Според европейската статистика цените на жилищата в еврозоната са нарастнали през трите месеца до края на март 2018 година с 4,5% по отношение на година по-рано и след покачване с 4,3% през последното тримесечие на предходната година. Това съставлява тяхно най-солидно покачване от първото тримесечие на 2007-а година насам – повече от година преди световната финансова рецесия, чийто формален старт беше даден с банкрута на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008 година.
В рамките на целия Европейски съюз растежът на жилищните цени се форсира до 4,7% от 4,5% в края на 2017-а година, отбелязвайки най-здраво покачване от края на 2007 година.
На тримесечна база темпото на напредък на жилищните цени в еврозоната при започване на 2018-а година се забави до 0,6% от 0,8% в края на предходната година, само че се форсира в границите на целия Европейски Съюз до 0,7% от 0,6 на 100.
Данните на Евростат за България регистрират повишаване на жилищните цени през първото тримесечие с 0,9% на тримесечна и със 7,1% на годишна база, само че след покачвания в края на 2017-а надлежно с 1,6% и с 8,2 на 100. Трябва да се има поради, че за последно жилищните цени в нашата страна се намалиха на тримесечна база преди повече от две години – през третото тримесечие на 2015-а, когато те се свиха с 0,5 на 100.
Забавянето на растежа на цените на българските жилища на годишна база отрежда на нашата страна 11-та позиция измежду всички страни-членки на Европейски Съюз, отстъпвайки шестата позиция, която беше реалност през последното тримесечие на предходната година.
Най-солиден растеж на цените на жилищата при започване на 2018 година беше регистрира в Латвия (скок с 13,7%), следвана от Словения (с 13,4%), Ирландия (с 12,3%) и Португалия (с 12,2%). В същото време спад при цените на жилища на годишна база е регистриран само в Швеция (с 0,4%), Италия (с 0,4%) и Финландия (с 0,1%).
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР