Евросъюзът изрази загриженост за свободното корабоплаване през Керченския пролив и

...
Евросъюзът изрази загриженост за свободното корабоплаване през Керченския пролив и
Коментари Харесай

Украйна готви санкции срещу Русия заради пленените моряци

Евросъюзът изрази угриженост за свободното мореплаване през Керченския проток и разгласи, че кораби на страни от Съюза също са спирани или закъсняват поради напрежението сред Русия и Украйна. Върховният представител за външната политика и сигурност Федерика Могерини разгласи, че ще сложи въпроса на среща с външните министри на Русия и Украйна. На 25-и ноември, след конфликт в Черно море, Русия задържа 24-ма украински моряци и три украински кораба. Моряците, измежду които и един етнически българин, са в следствен арест в Москва.

Ранените трима украински моряци са в затворническа болница в Москва, а останалите 21, измежду които и етническият българин Владимир Варимез, се намират в следствения арест Лефортово в Москва. Според украинските управляващи те още не са имали опция да се срещнат с украински консул.

Те са били посетени от омбудсмана за Москва Татяна Потяева, която не вижда проблем в изискванията им на задържане.
Татяна Потяева, омбудсман на Москва: Много от тях са в нови килии, в които има положителни хладилници, плазмени тв приемници. Условията на задържане са изцяло естествени на всички са дадени топли обувки, топли облекла и всичко належащо за разходка.
Моряците бяха оставени в съветския арест два месеца. Обвинени са в нелегално секване на съветската граница и са застрашени от 6 години затвор. Украйна, НАТО и Евросъюзът приканиха Русия да ги освободи, само че Москва отхвърли тази опция.

Украинският президент Петро Порошенко, който се срещна в Киев с родителите на пленените моряци, заплаши, че Русия скъпо ще си заплати.
Петро Порошенко, президент на Украйна: Обсъждаме няколко благоприятни условия - самостоятелни наказания против хората, взели участие в нападението. Планираме да наложим наказания и на съветски пристанища и кораби. Не би трябвало да има подозрение, че Русия скъпо ще заплати за това. Няма да се откажем.
След военния случай в Черно море Украйна към този момент вкара военно състояние в 10 области и забрани достъпа на мъже от Русия на възраст сред 16 и 60 години. Днес съветското външно министерство разгласи, че в отговор няма да вкарва ограничавания за украински жители.

Двете страни не престават войната на думи.

Москва упрекна Киев, че употребява военното състояние, с цел да провежда военни провокации в Източна Украйна. Киев от своя страна твърди, че Русия приготвя сухопътна инвазия против Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР