Европроект осигури над 1,7 милиона лева за цялостното реставриране на

...
Европроект осигури над 1,7 милиона лева за цялостното реставриране на
Коментари Харесай

Европроект осигури над 1,7 милиона лева за ремонт на две русенски църкви

Европроект обезпечи над 1,7 милиона лв. за цялостното възстановяване на два русенски православни храма, това бе оповестено по-рано през днешния ден на среща в Областната администрация в крайдунавския град. В нея участваха специалисти от институцията, представители на държавната и локална власт, бизнеса, неправителствения бранш, сътрудниците по плана, както и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева. Според регионалния шеф Анатоли Станев осъществяването на сходни планове е основно за опазването на културното завещание на страната, а също така покачва доверието на обществеността към потреблението на ресурсите от Европейския съюз. „ За мен като регионален шеф е значимо в района да се осъществят повече сходни значими планове, чиито резултати са разпознаваеми и забележими за хората от обитаемоте места “, разяснява Станев. Ремонти действия са били осъществени на църквите „ Света Петка “ и „ Свети Георги “. Приблизително 1,4 милиона лв. са били нужни за цялостното градивно подсилване на храма „ Света Петка “, както и за реституция на стенописите и иконостаса. Благодарение на финансирането е бил обезпечен и достъп на хора с увреждания в църквата, а също по този начин подът и оградата са били изцяло сменени. Припомняме, че църквата е издигната през 1943-а и с времето постройката стартира да потъва. Направена е и нова отвесна планировка. В двора на църквата пък е построен Туристически експозиционен център, в който са показани над 100 разнообразни църковни артефакта от трансграничния регион Русе – Гюргево. Сред тях са книги, икони, картини и одежди. Съществена част от центъра е и съхранен параклис от остарялата русенска черква „ Всех Святих “, който ще носи името на Свети Иван Рилски. С още към 330000 лв. е била осъществена реституция на стенописите в църквата „ Свети Георги “, както и повсеместен ремонт на покрива на храма. Предприети са били дейности и по укрепването на църквата. С други близо 800000 лв. бе осъществена реституция на храма в община Ведя, окръг Гюргево.

Разработена беше и обща тактика за предпазване и потребление на културното, религиозното и историческото завещание като основа за стабилно развиване на културния и набожен туризъм в трансграничния регион Русе – Гюргево. Изготвени бяха три интегрирани туристически продукта за подобен тип туризъм в трансграничния район с еднодневни и двудневни направления, като в тях бяха включени като туристически обекти трите реставрирани по плана храма. Новите туристически артикули носят следните имена: “Християнското културно завещание в духовното пространство Русе – Гюргево ”, „ По следите на общите светци, закрилящи българи и румънци ” и „ История и цивилизация в културния кулоар Русе - Гюргево ” – еднодневен и двудневен маршрут. За да се подсигурява устойчивостта и надграждането на постигнатите по плана резултати бе основана неофициална мрежа на заинтригуваните страни за стабилно развиване на културен и религиозен/поклоннически туризъм в трансграничния район Русе – Гюргево. На взаимен българо-румънски конгрес, извършен в Окръжен съвет – Гюргево, бе признат Устав на мрежата. Бе подписан и меморандум за съдействие. Същевременно в град Русе и окръг Гюргево бяха сложени 15 туристически указателни табели, насочващи туристите към трите реставрирани църкви. Издадена е осведомителна листовка с трите интегрирани туристически продукта.

Пълното название на плана е „ Християнското завещание в културния кулоар Русе-Гюргево ” с e-MS код: ROBG-302, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014 – 2020 година Бюджетът по плана е в размер на 1,499,991.21 евро, от които 1,274,992.51 евро са от Европейския фонд за районно развиване. Водещ бенефициент по плана бе църквата „ Света Петка ”, а сътрудници кметството във Ведя и църквата „ Свети Георги “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР