Европредседателство на България е голям успех, благодарение на София Македония

...
Европредседателство на България е голям успех, благодарение на София Македония
Коментари Харесай

Юнкер похвали България и Борисов за Македония

Европредседателство на България е огромен триумф, с помощта на София Македония стартира договаряния с Европейски Съюз, съобщи пред Българска национална телевизия президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„ Това първо председателство на България на Съвета на Европейския съвет беше огромен триумф, за разлика от председателствата на доста други страни. Това се дължи на работата на премиера Бойко Борисов, на министър Лиляна Павлова, а също по този начин поради качествата на държавните чиновници. Много съм удовлетворен от резултатите, които реализира България”, сподели Юнкер.

Борисов предава европредседателството на Австрия

Борисов: Това, което вършим на Западните Балкани, цели мир

Какво написаха евролидерите на кирилица

Той уточни, че 81% от българите правят оценка като огромен триумф председателството и са прави. „ Репутацията ви набъбна. Всеки счита, че в този момент България играе централна роля в Европа”, съобщи Юнкер и оцени ролята на българския министър председател за европейската вероятност на страните от Западните Балкани. Според него точно с помощта на България този въпрос още веднъж е подложен на дневен ред.

„ Борисов беше доста потребен като изясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното участие още не е дошло”, регистрира Юнкер, само че акцентира, че точно по време на българското председателство и на напъните на София Република Македония и Албания са получили опция за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

„ Това ще се случи през юни-юли 2019 г.”, посочи Юнкер.

„ България беше доста потребна за успокояването по въпроса за евроинтеграцията на вашия район. Длъжни сме да поддържаме жива вероятността за Западните Балкани. Ако се провалим, ще повторим нещастието от 90-те години на предишния век “, счита Юнкер.

Той пожела австрийското председателство, което стартира на 1 юли, да бъде по този начин сполучливо, както българското.

Юнкер си спомни за момента, когато е подписал контракта за присъединението на нашата страна към Европейски Съюз. „ Много обичам този миг. Тогава си споделих, че съединяваме европейската история с географията, а България играе централна и значима роля във всичко това”.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР