Европол разби руска престъпна група, която е изпрала милиони по

...
Европол разби руска престъпна група, която е изпрала милиони по
Коментари Харесай

Европол разби руска група, изпрала крадени милиони по делото “Магнитски”

Европол разруши съветска незаконна група, която е изпрала милиони по делото Магнитски.

Към момента е арестуван един мъж на Канарските острови. За него е открито, че е купил 75 недвижими парцела за 25 млн. евро в Испания, които към този момент са иззети. Парите са част от откраднатите посредством машинация в Русия 219 милиона евро по делото “Магнитски ”, съобщават от Европол.

Предполага се, че групата за пране на пари е трансферирала милиони евро през банкови сметки в Европа, преди да изпрати средствата в Испания за покупката на недвижимите парцели.
219-те милиона евро в основата на измамата са известни като делото “Магнитски ”.
Името му произлиза от съветския данъчен юрист Сергей Магнитски, който умря в съветски затвор през 2009 година, откакто разкри големи данъчни измами, осъществени от съветски данъчни чиновници.

Испанските следователи са разкрили по какъв начин с част от тези мръсни пари са купени недвижими парцели в Испания. Това е ставало посредством група руснаци с малко или никакви връзки в Испания през фиктивни компании без действителна икономическа активност.

Мръсните пари са били изпращани към банковите сметки на тези съветски жители, за които се допуска, че обитават в Испания, с цел да купуват парцели, или са изпращани на испански организации за недвижими парцели със мощни връзки с съветската общественост, които биха купували парцели от името на хипотетични клиенти, се споделя в известието на Европол.

Европейският център за финансови и стопански закононарушения на Европол е дал профилирана поддръжка за следствието. Един от нейните експерти е бил в Тенерифе, с цел да обезпечи поддръжка на място на испанските следователи по време на акцията.

Помощ е получена и от Европейската работа за правосъдно съдействие – Евроюст, която е предоставила забележителна поддръжка посредством ръководство на европейски заповеди
за следствие и претенции за информация, изпратени до 12 разнообразни юрисдикции.
Разследването в Испания е осъществено от испанската национална полиция (Policía Nacional) под координацията на Специалната прокуратура против корупцията и проведената престъпност и Централния съд с указания № 2 на Националния върховен съд, се споделя в известието.

Руският данъчен юрист Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов инспектор в Москва. Сред клиентите му е и компанията “Хермитаж Кепитъл Менаджмент ” (Hermitage Capital Management) на американския бизнесмен с английски паспорт Уилям Браудър, който от края на 90-те години на предишния век е измежду най-големите вложители в Русия.

Впоследствие обаче Браудър изпада в недружелюбност и получава възбрана за влизане в страната. Самият той се дефинира като “враг номер 1 на Путиновата страна ”. През 2007 година компанията му е претърсена за укриване на налози.

Браудър се свързва с Магнитски, който има добра известност. Руският юрист открива, че документите, иззети от офиса на “Хермитидж кепитъл ”, са употребявани, с цел да бъдат трансферирани съветските компании на Браудър на името на нарушител, упрекнат в ликвидиране. Изтеглени са назад към този момент платени налози на стойност 230 милиона $.

Финансистът и юристът му iе обръщат към управляващите, само че вместо да проверяват прехвърлянето на компаниите, прокуратурата повдига обвинявания против двамата за данъчни измами. Браудър остава отвън Русия, а Магнитски е задържан на 24 ноември 2008 година и няколко месеца по-късно умира в съветски затвор.
След гибелта му Браудър стартира международна акция на името на Магнитски против нарушаването на човешките права.
През август 2022 година Европейският съд по правата на индивида осъди Русия за голям брой нарушавания на човешките права по отношение на делото за гибелта на Магнитски. Съдът в Страсбург посочи, че Магнитски е бил измъчван от надзирателите и тези обстоятелства не са били съответно разследвани. Освен това той не е получил медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са “поначало несъответстващи ”, тъй като не е било почетено правото му на обективен развой.

Съдът призна Русия за отговорна, че е нарушила няколко точки от Европейската спогодба, и осъди страната да изплати на роднините на Магнитски 34 000 евро като обезщетение.

Десет години по-рано – през 2012 година Съединени американски щати одобриха закона “Магнитски ”, който глоби съветски длъжностни лица, забъркани в нарушавания на човешките права. След това Конгресът направи закона световен. Той разрешава на американското държавно управление да пази хора по целия свят, станали жертва на репресии и нарушени правата, тъй като са разкрили корупция по върховете на властта.

Съединени американски щати приложиха световния закон против жители и компании от България, Сърбия, Венецуела, Латвия, Камбоджа, Словакия, Саудитска Арабия.

Сред санкционирание българи по закона “Магнитски ” са и намиращият се в Дубай хазартен необут Васил Божков.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР