Европейците са постоянно в движение. Всеки ден повече от 30

...
Европейците са постоянно в движение. Всеки ден повече от 30
Коментари Харесай

Институтът по механика към БАН с водеща роля в проекта INNOPIPES за по-безопасни тръбопроводи


Европейците са непрекъснато в придвижване. Всеки ден повече от 30 000 полета минават през територията на Стария континент, а динамичността по пътищата е още по-голяма. Статистиката сочи, че към 291 милиона автомобила или приблизително по две коли на човек кръстосват пътните артерии в Европа. Лесното напредване е неразделна част от живота ни, а двигателната мощ, която прави всичко това допустимо, е силата.

И в случай че приемем, че силата е живителната мощ на модерното общество, то тръбопроводите, пресичащи територията на Европа, са самобитните артерии, които зареждат България и други страни с запаси като сурови горива, природен газ и петролни артикули. Надеждността на тези тръбопроводи е от извънредно значение за енергийната сигурност на всяка страна, което обосновава сериозния интерес на Европейския съюз (ЕС) към тази тема. Ето за какво, Европейски Съюз влага в редица начинания в енергийния бранш. В рамките на един от тези планове, група български учени изиграва основна роля, довела до обилни усъвършенствания в сигурността на европейските тръбопроводи.

Пълното име на плана – „ Иновативни безразрушителни проби и напреднал формиран ремонт на тръбопроводи с недостатъци на обемни повърхности " (INNOPIPES) – може да звучи като скоропоговорка, само че значимостта на резултатите, които планът реализира, не предстои на подозрение. INNOPIPES получава финансиране по програмата на Европейски Съюз „ Мария Склодовска-Кюри “ (MSCA), която поддържа професионалното развиване и образование на откриватели от целия свят, като по този метод подтиква съответни резултати в областта на актуалните научни провокации. Проектът продължава от септември 2012 година до август 2016 година и е финансиран по схемата за продан на личен състав в региона на научноизследователската активност и нововъведенията (RISE), която има за цел да подкрепи взаимоотношението сред водещи организации от университетските и неакадемични среди.

Един от главните сътрудници по плана е Институтът по механика към Българската академия на науките. Учените от Института си сътрудничат с учени и представители на промишлеността от Полша, Латвия, Румъния, Беларус, Украйна и Русия. Професор Митко Миховски, който координира българския екип, показа, че професионалният продан е донесъл скъп опит на него и сътрудниците му. „ България усъвършенства осезаемо метода си към създаването и проучването на нови съставни материали за ремонтни действия на тръбопроводи “, посочи проф. Миховски. „ Освен това, успяхме да проведем образования в областта на безразрушителните проби, употребявайки новаторски способи за тестване на тръбопроводи “, добави той.

Според българския академик изследванията, осъществени в границите на плана, са дали опция да се усъвършенства успеваемостта и сигурността на газовите трансмисии. „ Този опит безспорно ще ни бъде от изгода при оценяването и ремонтните действия на тръбопроводите в България “, акцентира проф. Миховски.

Професор Барканов от Техническия университет в Рига (Латвия) счита, че техниките, създадени по време на плана, биха могли сензитивно да удължат експлоатационния период на тръбопроводите, пестейки не малко средства на данъкоплатците и държавните бюджети.

В рамките на четири години планът INNOPIPES реализира съответни резултати, които доведоха до рационализиране на към този момент съществуващите способи и създаване на нови такива, ориентирани към разкриване и премахване на недостатъци и повреди по тръбопроводите. INNOPIPES сътвори нова процедура за определяне издръжливостта на ремонтираните тръбопроводи, както и нови способи за оценяване успеваемостта на осъществените ремонтни действия по развалени тръби. Всичко това способства за по-безопасния и ефикасен транспорт на сила, което може да бъде от огромна изгода за България. С редица амбициозни енергийни планове в ход, в това число междусистемната газова връзка Гърция – България и газовия хъб „ Балкан “, България се нарежда като тяга на измененията в енергийния бранш на Балканите и в Европа.

20 години европейска поддръжка за работата на откриватели

От 1996 година европейската стратегия Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) обезпечава грантове за образование на отлични откриватели във всички стадии на тяхната кариера, без значение дали са претенденти за докторанти или откриватели с опит, като в същото време предизвиква транснационалната, междусекторната и интердисциплинарната подвижност. Финансират се откриватели, работещи във всички дисциплини – от археологията, животоспасяващото опазване на здравето, до просвета вид " blue-sky " (научни изследвания без обезателно действително приложение).

Програмата е кръстена на носителката на две Нобелови награди Мария Склодовска-Кюри, като цели да уважи и популяризира полезностите, които тя е представлявала. Към днешна дата повече от 110 000 откриватели са взели участие в програмата, като мнозина други също имат изгода от нея. Сред участниците в програмата са и деветима нобелови лауреати и един притежател на Оскар.

През 2017 година MSCA заяви за финансирането на 100 000-ния си участник. За да означи това значимо събитие, Европейската комисия показа 30 изявени откриватели (сред които 18 жени) и техните планове, финансирани от MSCA, наблягайки уговорката на програмата към високи достижения и подвижност в международен мащаб в региона на научните проучвания.

Европейската нощ на откривателите (NIGHT) е общоевропейско годишно събитие, което се организира в последния петък на месец септември. Финансирано от Европейския съюз посредством MSCA, събитието е основано, с цел да направи научните проучвания на Европейски Съюз занимателни и налични за всички. Провежда се за първи път през 2005 година и предлага на своите над един милион гости всяка година безчет занимателни действия, включващи на практика опити, презентации, демонстрации, викторини, лабораторни визити и благоприятни условия за срещи с откривателите. Намерете най-близкото до вас събитие тук: NIGHT

С бюджет от 6,2 милиарда евро, през интервала на финансиране 2014-2020 година MSCA ще подкрепи към 65 000 откриватели, в това число 25 000 претенденти за докторанти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР