Европейците са били в по-голяма безопасност от джихадистки терористични атаки

...
Европейците са били в по-голяма безопасност от джихадистки терористични атаки
Коментари Харесай

Европа е по-безопасна след разгрома на ДАЕШ, но заплахата остава, отчита Европол

Европейците са били в по-голяма сигурност от джихадистки терористични офанзиви през предходната година спрямо всяка друга година от основаването на халифата на ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) през 2014-та. Но броят на осуетените офанзиви, в това число и заприказва за потребление на отровни химикали, демонстрира, че опасността се резервира.

Това регистрира правоприлагащата организация на Европейски Съюз Европол, съобщи " Ройтерс ".

13 души са убити и 46 са ранени при терористични офанзиви в Европа през 2018 година, отбелязва организацията в собствен отчет. Това е най-ниският брой на починалите от 2014 година насам, когато ДАЕШ пое надзор над 1/3 от Ирак и Сирия и стартира набези на Стария континент.

Всички офанзиви през миналата година в Европа са осъществени от " вълци единаци ", като са употребявани огнестрелни оръжия и ножове. Тези офанзиви не са толкоз кръвопролитни като ударите, осъществени от джихадисти, които са взели участие в спорове в чужбина, само че съгласно Европол полицията по-трудно засича и стопира офанзивите от вълци единаци.

Предотвратени са 16 терористични офанзиви.

" Докладът на Европол акцентира, че тероризмът към момента съставлява непосредствена опасност за Европейски Съюз " , разгласи в известие еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг.

Кинг добавя, че освен ислямистите, само че и крайнодесните екстремисти са опасност за Европа. Представителят разяснява, че управляващите би трябвало да се оправят с терористичното наличие в онлайн пространството.

Осуетени са два атентата с потребление на рицин в експлозиви и един проект за отравяне на питейната вода.

Малък брой европейци се завръщат в Европа от конфликтни зони . Стотици хора са арестувани в Сирия от кюрдски сили.

ДАЕШ резервира мощно онлайн наличие.

Полицейската организация също регистрира растеж на броя на арестите , свързани с крайнодесен екстремизъм. Въпреки че е релативно невисок, броят на арестите се е удвоил за втора поредна година до 44 през 2018 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР