Европейците рискуват да останат без социалните мрежи фейсбук и инстаграм

...
Европейците рискуват да останат без социалните мрежи фейсбук и инстаграм
Коментари Харесай

Потвърдиха важно решение за личните данни. Ще останем ли без Facebook и Instagram?

Европейците рискуват да останат без обществените мрежи фейсбук и инстаграм от лятото, откакто регулаторът на персонални данни в Ирландия удостовери заповедта си, с цел да се спре приключването на данни към Съединени американски щати, оповестява politico.eu.

Комисията за защита на данните в Дъблин е уведомила своите европейски сътрудници, че ще забрани на притежателя на фейсбук " Мета " да изпраща данни от Европа към Съединени американски щати. Така се поставя завършек на единствения легален метод компанията да транферира огромни количества данни към Съединени американски щати след дълги години сред колоса и европейските деятели за опазване на тайната.

Европейският съд по правораздаването анулира през 2020 година пактът сред Европейски Съюз и Съединени американски щати за замяна на данни, наименуван Щит за персоналните данни поради страховете от практиките на американците за наблюдаване. При изговаряне на присъдата също по този начин бяха взети ограничения да се направи извънредно мъчно на " Мета " и други компании прехвърлянето на персонални данни посредством Стандартни договорни клаузи (SCC). Решението на Ирландия значи, че Фейсбук няма право да ги употребява.

" Мета " на няколко пъти предизвести, че сходно решение ще затвори нейните услуги в Европа, в това число Фейсбук и Instagram.

" Ако се появи нова законова рамка за трансатлантически трансфер на данни и не можем да продължим с SCC или някакви други различни способи за трансер на данни от Европа към Съединени американски щати, ние няма да може да предоставим някои от нашите най-популярни артикули като Фейсбук и Instagram на територията на Европа ", се споделя в изавление на компанията, входирано в американската комисия за сигурност през март.

Брокиращата заповед от Ирландия би трябвало да бъде доказана и от останалите европейски регулатори, само че сигурно е тормозила много бизнеса, който от две години се чуди по какъв начин да трансферира данни от Европа към Съединени американски щати след решението на съда.

Европейски Съюз и Съединени американски щати сега договарят нов текст в съглашението, който да разреши на компании като " Мета " да продълат с прехвърлянето на данни без значение от заповедта на ирландския регулатор. През март бе реализирано съглашение, само че то към момента се почиства надали ще бъде подписано до края на годината.

Говорител на ирланския регулатор удостовери, че решението е изпратено до останалите страни в Европейски Съюз, които имат месец, с цел да му отговорят.

" Това не е дефинитивно решение и е част от инспекцията на европейските управляващи за спора сред Е и Съединени американски щати. Надяваме се, че всичко ще бъде изчистено. Очакваме с неспокойствие новият текст, който да ни даде късмет за продължим да работим и да поддържаме свързани фамилии, бизнеси и стопански системи ", съобщи представител на " Мета ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР