Европейците не само се потят през дългoтo, горещо лято. Живеещите

...
Европейците не само се потят през дългoтo, горещо лято. Живеещите
Коментари Харесай

Зaщo дизeлoвитe ĸoли пpaвят oщe пo-тeжĸи лeтнитe жeги в Eвpoпa?

Европейците освен се потят през дългoтo, горещо лято. Живеещите в градовете могат да кашлят и да имат по-чести дихателни проблеми поради нечистия въздух.

Дизеловите коли, които към момента владеят съвсем половината от пазара на нови коли, остават без съвсем никакъв надзор на замърсяването, когато температурите се покачат над 35 градуса по Целзий, съгласно френския Изследователски институт за нефт и нови сили.

Това значи, че нездравословните излъчвания, както и предизвикващия смог азотен оксид (който бе в центъра на абсурда " Дизелгейт " ) се изхвърлят в околната среда непречистени, написа Bloomberg, представени от money.bg.

" Налице са по-високи излъчвания на азотни оксиди, защото настройките не работят добре, когато е доста горещо ", споделя Гаетан Моние, който управлява отдела, извършващ инцидентни инспекции на колите след абсурда с Volkswagen.

" Атмосферата също е по-реактивна по време на гореща вълна, което прави нивото на излъчванията на колите още по-голям проблем ", показва Моние.

Производителите на коли са под строго наблюдаване след абсурда " Дизелгейт ". Макар  продажбите им да се намаляват , защото потребителите се тормозят от възбраната за шофиране, дизелите към момента образуват 45% от продажбите на нови коли в Западна Европа за предходната година.

Прекомерните излъчвания на замърсители, свързани с преждевременни смъртни случаи и респираторни проблеми, накараха Европейския съюз да заведе дело против Франция, Германия, Англия, Румъния и Унгария, откакто в продължение на години не съумяха да оправят с казуса.

Тестовете на пътя демонстрират, че системите за разчистване на излъчванията понижават успеваемостта си при ниски температури, както и при такива над 30 градуса.

Париж, който възнамерява да забрани всички бензинови и дизелови коли в центъра на града до 2030 година, ограничи потреблението на по-старите коли за 5 дни заради обвързваното с топлината замърсяване на въздуха през това лято.

Общината също по този начин ограничи скоростта и понижи цената на публичния превоз. Страсбург и Лион също ограничиха придвижването на най-замърсяващите коли в централните си региони.

Времето в Париж се поразхлади в четвъртък, откакто температурите доближиха 36 градуса през тази седмица, но  жегите не престават  в Берлин и Мюнхен, където се чакат до 35 градуса.

В английската столица Лондон, която  уголемява своята зона за ултра ниски излъчвания , термометрите се качиха до 33 градуса това лято.

Автопроизводителите омаловажиха опасенията. Макар някои дизелови системи срещу замърсяване не работят добре при рискови температурни условия, те към момента имат резултат, съобщи представител на Renault.

Автомобилните компании са подложени на рецензии, поради свободното пояснение на разпоредбите, което им разрешава да понижават или да изключат емисионните системи, с цел да защитят мотора

 

 

Високите температури, мощната слънчева светлина и замърсителите на въздуха водят до генерирането на озон - разяждащ газ, който е съставен елемент на смога, твърди Шарлот Сонгьор, представител на организацията, която следи качеството на въздуха в региона на Париж.

" Азотните оксиди във въздуха произлизат главно от пътното придвижване. И огромна част от тях идват от дизеловите коли ", показва тя./ money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР