Европейците, които са пристигнали със закъснение на работа или на

...
Европейците, които са пристигнали със закъснение на работа или на
Коментари Харесай

Часовниците в Европа изостанаха с 6 минути заради спор между Сърбия и Косово

Европейците, които са пристигнали със забавяне на работа или на учебно заведение през последните седмици, би трябвало да упрекват освен неприятното време. Истинската причина е невижданото закъснение в електропреносната мрежа на Стария континент, което е причина някои часовници да работят по-бавно, написа в. "Гардиън ".

Проблемът е провокиран от политически спор сред Сърбия и Косово, който провокира изсмукване на малко количество сила от локалната електропреносна мрежа и което води до резултат на доминото в цялата синхронизирана високоволтова електропреносна далекопроводна мрежа в Европа, която се простира на континента от Португалия до Полша и от Гърция до Германия.

"Тъй като европейската електропреносна система е взаимосвързана... когато някъде има дисбаланс, честотата леко спада ", уточни Клер Камю, представител на Европейската мрежа на операторите на електропреносни системи. Електропреносната мрежа на континента е изгубила 113 гигаватчаса сила от средата на януари насам, защото Косово е употребило повече електричество, в сравнение с генерира. Сърбия, която дава отговор за балансирането на електропреносната мрежа на Косово, не го е направила.

От Европейската мрежа на операторите на електропреносни мрежи, чието седалище е в Брюксел, прибавиха, че "това приблизително честотно отклоняване, което в никакъв случай не се е случвало по сходен метод в континенталната европейска електроенергийна система, би трябвало да бъде прекъснато ".

Отклонението от стандарта в Европа от 50 килохерца е задоволително да провокира електрическите часовници, които поддържат измерването на времето посредством честотата на електроенергийната система, вместо вградените кварцови кристали, да изостанат с към 6 минути от средата на януари насам. Проблемът визира най-много радио алармите, часовниците на фурните или часовниците, употребявани за програмиране на отоплителните системи.

Търканията сред Сърбия и Косово са част от по-широк спор, който датира от съвсем 20 години. След края на войната в Косово през 1999 година, доминираните от сърби северни елементи на Косово, които остават лоялни на Белград, не са плащали на държавното управление на Косово за употребяваната от тях сила. Споразумение, подписано през 2015 година, имаше за цел да позволи разногласието, само че Сърбия блокира осъществяването му, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР