Европейското турне на поп звездата Тейлър Суифт не е единственият

...
Европейското турне на поп звездата Тейлър Суифт не е единственият
Коментари Харесай

Не само Тейлър Суифт стимулира инфлацията в еврозоната: Лагард

Европейското турне на поп звездата Тейлър Суифт не е единственият фактор, който поддържа високата инфлация в еврозоната, съобщи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, съгласно отчет на CNBC.

Европейското турне на певицата, което се разпродава в 18 града, стартира през май, като някои специалисти означават доста икономическо влияние върху градовете в 20-те страни от еврозоната.

" Знаете, че не става въпрос единствено за Тейлър Суифт ", съобщи Лагард пред CNBC в отговор на въпрос дали турнето на Суифт е повишило инфлацията на услугите в еврозоната.

Инфлацията в бранша на услугите, един от деликатно следените индикатори на ЕЦБ, се задържа постоянна в еврозоната - 4,1% през юни. Базисната инфлация, изключваща силата, храните, алкохола и тютюневите произведения, остана на ниво от 2,9% по отношение на предходния месец, като малко не доближи до консенсусната прогноза от 2,8%.

Същевременно общата инфлация се намали до 2,5% през юни по отношение на 2,6% месец по-рано, което подхожда на упованията от анкета на Ройтерс измежду икономисти.

" Услугите са сложната тематика ", сподели Лагард, като добави, че " журито към момента не е решило " дали тази резистентност е непрекъсната.

През юни ЕЦБ понижи лихвените проценти за първи път от близо пет години, понижавайки главния лихвен % от рекордните 4% на 3,75%. Експертите чакат още две понижения на лихвите през тази година.

Напоследък доста се обсъждаше икономическото влияние на турнето на Суифт върху международната стопанска система, защото потребителите обичайно харчат за концерти, храна, почивки и други развлекателни действия, което покачва цените. Някои даже нарекоха това влияние " суифтфлация " и " суифтномика ".

В съпоставяне с турнето ѝ в Съединени американски щати през 2023 година, европейският стадий на Суифт ще донесе " още по-голямо икономическо влияние " това лято, съобщи Наталия Лехманова, основен икономист в Института за стопанска система на Mastercard, пред Forbes по-рано тази година.

Експерти, представени от CNBC, акцентират, че като цяло увеличените потребителски разноски към огромните музикални турнета, в това число на реализатори като Брус Спрингстийн, Пинк и Стинг, обезпечават стопански подтик. Други твърдяха, че това е мъчно да се реши, настоявайки, че централните банкери би трябвало да обръщат по-малко внимание на въздействието на тези еднократни събития.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР