Европейско кино за учащи е дискусионна програма на Дома на

...
Европейско кино за учащи е дискусионна програма на Дома на
Коментари Харесай

Европейско кино за учащи продължава онлайн и през януари 2021

" Европейско кино за учащи " е дискусионна стратегия на Дома на киното, която продължава до 17 януари в онлайн пространството на новата платформа ФИЛМИРА.

Ученици и студенти имат опция да гледат основни произведения на европейското и самостоятелното кино, свободно и онлайн, в изискванията на продължаващи пандемични ограничавания за киносалоните.

Българското кино е показано от документалния филм на Мария Николова " Луцифер " за едноименната картина на немския художник Франц декор Щук - едно от най-ценните творби на изкуството, притежавани от българската страна, изложено в Националната изложба.

Хумористична анимация, дело на Сотир Гелев, придвижва публиката в ателието на художника, където цар Фердинанд е купил картината.
" Нежно творение " е един от най-новите игрални филми на изключителния украински майстор-режисьор Сергей Лозница, копродукция сред Франция, Германия, Холандия и Литва.

Историята наблюдава една жена, която получава назад колета, изпратила до брачна половинка си в пандиза. Объркана и обезпокоена, тя взема решение да отиде на посещаване в далечна Русия, а там попада в тежка борба с унижението и насилието, чака я неуместен конфликт с непревземаема цитадела.

" Маестро: В търсене на последната музика " е изумителен документален филм на режисьора Александър Валенти, отдаден на Франческо Лоторо, професионален пианист, който обикаля Европа, с цел да търси и записва музика, композирана скрито в лагерите на Втората международна война.

С помощта на брачната половинка си и шепа другари, той архивира над 4000 партитури, в това число симфонии, опери, национални песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е една същинска конкуренция със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

" Граница " е впечатляващ филм на иранеца Али Абаси, който от десетилетия живее и твори в Дания. Тази история по сюжет на Йон Айвиде Линдквист, Абаси и Изабела Екльоф, получи признанието на журито в конкурсната стратегия " Особен взор " в Кан 2018 с премията за най-хубав режисьор.

Граничната полицайка Тина е известна с изключителното си подушване. Тя надушва виновността у всеки, който крие нещо. Но когато подозрително изглеждащият Воре минава около нея, качествата ѝ са подложени на тестване. Тина надушва, че Воре крие нещо, само че не може да дефинира какво е то и стартира да усеща, че този мъж я притегля. Развивайки специфична връзка с Воре и разкривайки неговата същинска същина, тя осъзнава и истината за самата себе си. " Граница " е същинска провокация, която заслужава зрителското внимание.

Още един филм в селекцията на " Европейско кино за учащи ", който може да бъде забелязан #онлайн, е дебютната творба на родения в Мали режисьор Ладж Ли, който удиви киноспециалистите с " Клетниците 2019 ".

Филмът бе номиниран за интернационален " Оскар ", за чуждоезичен " Златен глобус " и има 19 награди и над 50 номинации от кино конгреси в целия свят. Действието на кино лентата стартира в Монфермей - същото парижко предградие, където се развива част от действието на романа на Виктор Юго за отхвърлените от обществото.

Век и половина по-късно, Ли оплита влакна на великия публицист в своя съвременен взор към революцията против една прогнила система.

Платформата за SVOD услуги ФИЛМИРА предлага на публиката български игрални, документални, късометражни и анимационни филми и сериали против месечен или годишен абонамент.

Филмите са налични за фенове от България, в това число и за глухи хора. Мисията на ФИЛМИРА е българските фенове да имат достъп до българско кино, а българските кинотворци да имат достъп до своите фенове.

Тяхната цел е с времето да обособят най-богатия цифров дом за българско кино, като се започва с база от 100 кино лентата и ще се оферират най-малко по две цифрови министър председатели седмично, с опция за доста спомагателни кино прекарвания. " Европейско кино за учащи " е едно от тях.

" ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ " е самодейност на Арт Фест и Дома на киното, осъществена с поддръжката на Програма " КУЛТУРА " на Столична община. Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на " София Филм Фест за учащи ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР