Европейският транспортен клъстер излезе с отворено писмо до медиите, което

...
Европейският транспортен клъстер излезе с отворено писмо до медиите, което
Коментари Харесай

Европейският транспортен клъстер: Българските превозвачи са изложени на риск и увеличение на застраховките

Европейският транспортен клъстер излезе с отворено писмо до медиите, което е адресирано до служебния министър на финансите Росица Велкова. Поводът е промени в Кодекса на застраховането, което съгласно тях ще докара до риск за превозвачите и нарастване на застраховката „ Гражданска отговорност “. Също по този начин регистрират, че сходен текст в законодателството няма в нито една друга държава-членка на Еврозоната.

Ето и цялото писмо:

Обръщамe се към вас във връзка предлагането на госпожа Росица Велкова, министър на финансите на Република България, за промени в Кодекса на застраховането и налагането на абсолютно заплащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без условие за доказателствена насрещна документи. Този законопроект излага на значителен риск българските превозвачи, ще докара до сензитивно нарастване на цената на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност ”, цената на която може да доближи неведнъж над актуалната, с цел да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „ Зелена карта ” и в последна сметка ще бъде за сметка на българските жители.

В рамките на свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и нововъведения на 21 декември 2022 година, представители на Министерството на финансите неведнъж подведе със своите изказвания специалистите – представители на сектора, заинтригувани страни и депутати. Твърденията им, че в този момент настоящият нормативен акт е спънка за присъединението на България към ERM II и еврозоната са изцяло несъстоятелни. Твърденията им за единодушие на сектора с препоръчаните от нея текстове изрично не подхождат на истината.

По време на работната група в КИПИ, извършена на 26.01.2023г. министър Велкова пред браншови организации, КФН и редица народни представители навежда изказвания, че има удостоверение от Европейска комисия, че в случай че препоръчаните от нея текстове не бъдат гласувани България няма да бъде призната в Еврозоната.

Важно е да се знае, че сходен текст в законодателството няма в нито една друга държава-членка на Еврозоната. Видно от показаните през днешния ден от Министерство на финансите до КИПИ електронни връзки става ясни, че след края на работната група извършена през вчерашния ден е изпратено питане до чиновник на ЕИОПА и е получен отговорът през днешния ден от лице, неоторизирано да дава отговор от името на Европейска комисия нито от различен европейски орган имащ отношение към присъединението на България към механизма ERM II. Всичко това подлага под подозрение всички нейни дейности.

Решение на Европейския съд с № С-587/15 категорично показва, че няма по какъв начин нормите на частно-правна организация, каквато съставлява Съветът на бюрата „ Зелена карта ”, да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че законна европейска институция упорства за измененията не дава отговор на действителността.

Изложеното нагоре задълбочава подозрението, че министъра на финансите прокарва текстове, които да пазят частни ползи отвън територията на Република България. Това е форма на корист с власт и превишаване на пълномощията и прилича абсурда в Европейския парламент с лобито в интерес на Катар от декември предходната година.

С оглед на гореизложените обстоятелства, настояваме министър-председателя на Република България да потърси отговорност на министъра на финансите ф-жа Росица Велкова неотложно, а последната, в случай че има достолепие да подаде оставката си и да поеме отговорност за своите дейности срещу българския народен интерес.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР