Европейският технологичен гигант ASML обяви, че е получил лицензи за

...
Европейският технологичен гигант ASML обяви, че е получил лицензи за
Коментари Харесай

ASML ще може да доставя на Китай литографско оборудване за производство на чипове до края на тази година

Европейският софтуерен колос ASML разгласи, че е получил лицензи за доставката на литографски системи за произвеждане на чипове в Китай, годни до края на тази година. Това се случва макар новите ограничавания за експорт, които ще влязат в действие от септември.

ASML не чака да получи лицензи за експорт за доставка в Китай на усъвършенствани надълбоко ултравиолетови (DUV) литографски скенери за произвеждане нa чипове след януари 2024 година, съобщи представител на компанията в четвъртък.

Базираната в Нидерландия компания се сблъска с проблеми поради опитите на Съединени американски щати да лимитират износа на най-новите технологии за Китай – третия по величина пазар за ASML. Администрацията на американския президент Джо Байдън упорства да се спрат доставките за Китай на някои скенери за дълбока ултравиолетова литография (DUV) без специфичен лиценз.

Тези ограничавания ще влязат в действие от 1 септември. На ASML към този момент е неразрешено да продава в Китай съоръжение за рискова ултравиолетова фотолитография (EUV) – най-модерната система в продуктовата им гама. 4-месечният интервал, който стартира през септември, има за цел да разреши на ASML да извърши договорните си отговорности към китайските клиенти.

По-рано ASML изрази убеденост, че наложените ограничаващи ограничения няма да окажат значително влияние върху финансовата ѝ прогноза за настоящата година или в по-дългосрочен проект.

Налагането на рестриктивните мерки за експорт акцентира възходящото напрежение сред Запада и Китай в бранша на високите технологии. Въпреки актуалните спънки, ASML продължава да се стреми да извършва договорните си отговорности към китайските си сътрудници, като акцентира смисъла на този пазар за бизнеса на компанията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР