Европейският шампион по вдигане на тежести за кадети до 17

...
Европейският шампион по вдигане на тежести за кадети до 17
Коментари Харесай

В първото си интервю след триумфа пред Петел: Щангистът Христо Христов разкри как стана №1 в Европа

Европейският първенец по повдигане на тежести за кадети до 17 години Христо Христов се прибра от Косово и откакто нощес преспа в София, през днешния ден пътува към Варна.

Както писахме , в Прищина състезателят на „ Титан ” стигна безапелационно до купата в категория +94 кг с дуел от 355 кг (160/195), като изпревари втория и третия с цели 23 кг. Ицо завоюва също двата златни медали в обособените придвижвания и усъвършенства трите републиканските върха за младежи.

Това е трета значима купа за Христо през последните 18 месеца след европейската за кадети до 15 години и международната за кадети до 17 години. Десетокласникът от Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски ” даде първото си изявление като отличник на Стария континент за Петел.

- Христо, честито. Как се чувствате като №1 в Европа?

- Чувството да стъпя за втория път на европейския връх и да чуя още веднъж химна ни, бе неописуемо. Еуфорията обаче беше до нощес, от на следващия ден отново съм в залата.

- Нямахте проблеми в нито един от шестте опита в Косово?

- Бях добре квалифициран, спокоен и убеден в силите си. Знаех, че мога да се оправя с сходни тежести, откакто на подготовка съм вдигал и повече.

- Кога усетихте, че ставате първи?

- След изхвърлянето, защото в изтласкването в никакъв случай не съм имал проблеми. В изхвърлянето за мен постоянно е мъчно, тъй като не мога да усетя добре щангата. Но откакто поведох с 9 кг на втория в първото придвижване, към този момент усещах, че във второто ще ми е по-леко.

- Доволен ли сте от постигнатите резултати?

- Да. Това, което планирахме с треньора ми, се получи. С оглед поръчките и капацитета на другите, моите декларирани тежести бяха изцяло задоволителни за златото и авансово бях наясно, че в случай че ги подвигна, няма да имам проблеми.

- Коя от трите ви трофеи – двете европейски и международната, ви е най-скъпа?

- Световната в Тайланд, несъмнено.

- Кой ви поздрави първи за златния орден в Косово?

- Моят треньор Живко Николов, родителите ми и брат ми, които бяха в залата. След това другари и близки по фейсбук.

- На кого посвещавате купата?

- На фамилията ми, персоналния ми треньор, приятелите, съучениците, преподавателите в Спортното. На всички тях гореща прегръдка от мен.

- Само след 18 дни ви следва голямо предизвикателство – за първи път ще участвате при юношите на европейско до 23 години в Албания. Как ще се справяте с щангисти, по-големи с 6 години от вас?

- Не се опасявам. Знам, че няма да съм първи, само че ще се боря за орден. За да го печеля обаче, би трябвало да подвигна малко повече от Косово.

- Къде ще се подготвяте за следващото си европейско?

- Във Варна. Както ви споделих, стартирам подготовка още на следващия ден. В Албания ще вземам участие в категория до 105 кг и би трябвало да смъква 4 кг в околните дни. Дано това не ми се отрази на достиженията.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР