Европейският съюз временно ще се върне към въглищата при производството

...
Европейският съюз временно ще се върне към въглищата при производството
Коментари Харесай

Зелена сделка? ЕС се връща към въглищата

Европейският съюз краткотрайно ще се върне към въглищата при производството на електрическа енергия, с цел да се оправи със забавянето на съветските газови потоци, защото затегнатият газов пазар и внезапно покачващите се цени слагат началото на конкуренция за различни горива, съобщи в сряда формален представител на Европейски Съюз, представен от Ройтерс.

Европейските водачи нападнаха вербално Русия, откакто потоците през газопровода „ Северен поток 1 “ бяха понижени до едвам 40% от потенциала, задълбочавайки енергийното опълчване, което набра скорост, откакто нашествието в Украйна накара Европа да наложи строги наказания на Москва.

Международната организация по енергетика (IEA) съобщи, че с цел да се оправи с дефицита на природен газ, Европа би трябвало да размени съветските енергийни доставки, като

в същото време удвои енергийната успеваемост и възобновимите енергийни източници, в това число нуклеарна сила.

Европа краткотрайно ще търси други възможности на съветския газ и в твърдите изкопаеми горива (въглищата) в светлината на дейностите на „ Газпром “, само че тези ходове няма да провалят дълготрайните цели, свързани с изменението на климата, уточни Елина Бардрам, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф по интернационалните въпроси и климатичните финанси в Европейската комисия.

„ Незаконното навлизане на Русия в Украйна докара до изключителна обстановка в Европейски Съюз “, сподели Елина Бардрам пред Африканския енергиен конгрес в Брюксел.

„ С доста лъжливи дейности, които следим от администрацията на Путин във връзка с „ Газпром “ да понижи доста ненадейно доставките на газ за Европа, ние подхващаме някои доста значими ограничения, само че всички тези ограничения са краткотрайни “, добави тя, визирайки потреблението на въглища при енергийното произвеждане.

Държавите обрисуваха поредност от ограничения, с цел да устоят на рецесията с доставките, с цел да се оправят с терзанията по отношение на дефицита на сила през зимата и със скока на инфлацията.

Във вторник вечерта немският финансов министър Кристиан Линднер (на снимката) сподели, че има заплаха от сериозна икономическа рецесия и акцентира нуждата от други възможности за превъзмогване на три или повече години на дефицит на сила.

Потоците на съветски газ към Европа през газопровода „ Северен поток 1 “ и доставките през Украйна бяха постоянни в сряда, само че останаха доста по-ниски спрямо предходната седмица, когато „ Газпром “ ограничи потенциала, базирайки се на механически проблеми.

Ройтерс показва, че настояването на италианската енергийна компания ENI за газ от „ Газпром “ в сряда беше единствено отчасти доказано.

Междувременно фючърсите на нидерландския газов хъб TTF нарастват в сряда с към 3% над 130 евро за мегаватчас (MWh) и макар че остават надалеч под тазгодишния исторически пик от близо 345 евро, доближат на 7-и март, към момента нарастват с над 300% по отношение на ценовите равнища преди година.

Европа изпитва компликации да запълни газовите си складове преди зимата, които на този стадий те са запълнени приблизително на към 55%, като има страхове от по-нататъшни спирания на доставките на газ от Русия.

Предупреждението на немския министър Кристиан Линднер пристигна, откакто във вторник немската индустриална асоциация BDI съобщи, че

рецесията в най-голямата европейска стопанска система ще бъде неизбежна при вероятно цялостно прекъсване на доставките на съветски газ.

Европейски Съюз и други развити стопански системи към този момент постановиха наказания върху съветския нефт и въглища, само че се въздържаха да наложат възбрана върху вноса на съветски газ.

В изявление за „ Файненшъл таймс “ от по-рано през днешния ден шефът на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол пък уточни, че понижените съветски газови доставки за Европа допускат и идно изцяло прекъсване на газовите потоци за остарелия континент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР