Европейският съюз възнамерява да изгради нова оптична комуникационна линия между

...
Европейският съюз възнамерява да изгради нова оптична комуникационна линия между
Коментари Харесай

Европейският съюз възнамерява да изгради нова оптична връзка между Европа и Азия

Европейският съюз има намерение да построи нова оптична информационна линия сред Европа и Азия. Проектът Far North Fiber ще включва 14 500 км кабел, който ще свързва Европа и Япония през Северозападния проход в Арктика с места за разтоварване в Япония, Съединени американски щати, Канада, Норвегия, Финландия и Ирландия.

Арктика се затопля съвсем четири пъти по-бързо от останалата част на света, написа Politico. Морският лед се смалява с съвсем 13% всяко десетилетие. Тези условия биха могли да открият нови направления за интернет кабелите, които минават по дъното на океана. Тези автомагистрали поемат по-голямата част от интернационалния трафик на данни.

Тъй като подводната инфраструктура в Червено и Балтийско море е подложена на офанзиви, западните страни все по-често приказват за спомагателни направления за оптичните връзки. Над 90% от целия трафик от Европа към Азия минава по дъното на Червено море. Повредите в подводните кабели в Червено море нарушават работата на телекомуникационните мрежи и принуждават доставчиците да пренасочват до една четвърт от трафика сред Азия, Европа и Близкия изток. Включително интернет трафика.

Директорът по тактиката на Far North Digital Ик Икард съобщи, че стоплянето през лятото към този момент разрешава на корабите да поставят кабели в Арктика. А охлаждането през зимата лимитира вредите.

След като морските проучвания приключат, дъщерното сдружение на Nokia Alcatel Submarine Networks ще стартира да създава съставените елементи и ще ги пусне на пазара до 2027 година, когато планът ще бъде пуснат в деяние. Европейски Съюз към този момент е вложил към 23 млн. евро в самодейността като част от CEF Digital. Европейската комисия прикани органите на Европейски Съюз да защитят по-добре своите подводни кабелни мрежи, тъй че новите кабелни планове да запълнят стратегическите пропуски.

Съоснователят на Far North Digital Итън Берковиц има намерение да притегли още държавни управления към плана. Компанията чака по-голяма поддръжка от страна на Съединени американски щати и Канада.

По-краткият маршрут на кабела ще обезпечи по-малка инертност при преноса на данните. Но работата в Арктика може да бъде по-трудна и скъпа. Ледът ще помогне да се защищити кабелът от повреди, само че също по този начин ще затрудни ремонта му, отбелязва Икард. Възстановяването на линията може да отнеме седмици и даже месеци, според от времето на годината.

Леденият дрейф също може да съставлява опасност. Миналото лято имаше спиране на връзките, откакто части лед прекъснаха оптичната линия край крайбрежията на Аляска.

Новият план се прави оценка на 1 милиарда евро, което е доста повече от другите направления. Кабел през Атлантическия океан би коствал към 250 млн. евро, споделя шефът на проучването на TeleGeography Алън Молдин. В Тихия океан планът ще коства към 320 млн. евро.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР