Европейският съюз трябва да се фокусира върху три неща след

...
Европейският съюз трябва да се фокусира върху три неща след
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин в Париж: Устойчива икономика, силна отбрана и енергийна независимост за ЕС

" Европейският съюз би трябвало да се концентрира върху три неща след войната в Украйна - резистентност и самостоятелност на европейската стопанска система, енергийна самостоятелност, съдействие в региона на сигурността и защитата на фрапантно по-високо ниво. "

Това сподели зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин на парламентарна конференция в Париж.

Представители на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните-членки заседават във френската столица по тематики като Плана за възобновяване на Европа, измененията в климата и енергийният преход, резултатите от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, както и напредъка в Конференцията за бъдещето на Европа - общоевропейска полемика за нужните промени на Европейски Съюз.

" Сред предпочитаните тематики за България са растежа и конкурентоспособността на стопанската система, публичното здраве, миграцията, разширението на Европейски Съюз и върховенството на правото ", акцентира Вигенин и изиска да се сътвори механизъм за обзор и оценка на използването на промените, които Конференцията за бъдещето на Европа ще предложи през месец май.

" Да не забравяме и тази Европа, която е на изток от нас ", подсети Вигенин и добави, че след всички въведени ограничения за поддръжка на Украйна, Европейски Съюз ще даде мощен политически сигнал, в случай че отговори позитивно на заявките на Украйна, Грузия и Молдова да получат статут на страна-кандидат за член на Европейски Съюз.

Парламентаристите от 27-те страни-членки на Европейски Съюз поддържаха декларация, с която дефинират войната на Русия против Украйна като неприемлива и в нарушаване на общите правила на интернационалното право за суверенитет и териториална целокупност. В нея се насочва апел за гарантиране на сигурността на доставките на филантропична помощ, както и за бърза подготовка на Европейски Съюз за приемане на украинските бежанци, бягащи от войната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР