Европейският съюз трябва да прекрати финансирането на проекти, свързани с

Европейският съюз трябва да прекрати финансирането на проекти, свързани с ...

За първи път в ЕС подкрепиха да се прекрати финансирането на изкопаеми горива.

Европейският съюз трябва да прекрати финансирането на проекти, свързани с газ, петрол и въглища. Това се казва в съвместна декларация на финансовите министри на страните членки на Общността, информира "Ройтерс".

Според осведомителната агенция призивът може да отбележи начало на голяма промяна в усилията на ЕС в борбата срещу климатичните промени.

За първи път финансовите министри на ЕС подкрепят декларация, в която се призовава за прекратяване финансирането на всички изкопаеми горива. Преди те призоваваха само за прекратяване на отпускането на средства за централите на въглища.

Според министрите Европейската инвестиционна банка и други глобални финансови организации, такива като Световната банка, трябва да прекратят финансирането на проекти с газ, въглища и петрол.

Данните на Европейската инвестиционна банка показват, че банката е финансирала проекти с използване на изкопаеми горива за почти 2 милиарда евро през 2018 г. и 13,4 милиарда евро общо от 2013 г.

Но може да продължи финансирането на газови проекти в Украйна, Хърватия и други партньори на ЕС, след като Унгария поиска изключение, като се опасява, че тези държави ще трябва да разчитат на Русия, според конфиденциални документи, разгледани от "Ройтерс".

Политическата декларация трябва да бъде подкрепена с официално решение от борда на Европейската инвестиционна банка, в който участват представители на 28-те страни членки.

През миналия месец се очакваше Европейската инвестиционна банка да вземе решение за прекратяване финансирането на изкопаеми горива от 2020 г., но решението беше отложено заради разделение. Германия, Италия и Полша искат да продължи финансирането на газови проекти.

Представители на ЕС обявиха, че бордът на банката ще проведе среща на 14 ноември, на която ще бъде обсъдена политиката й за изкопаемите горива. /news.bg

Източник: dnesplus.bg