Европейският съюз струва на гражданите си по-малко от чаша кафе

...
Европейският съюз струва на гражданите си по-малко от чаша кафе
Коментари Харесай

Колко плащат на ден българите за членството в ЕС?

Европейският съюз коства на жителите си по-малко от чаша кафе дневно. Това самоуверено изказване на Брюксел накара мнозина да се съмняват, а някои даже го възприеха като популистко.

Макар че европейците в другите страни имат друг принос към общия бюджет на Европейски Съюз, се оказва че еврочленството коства на всеки от нас по-малко от половин чаша кафе дневно. Всъщност към 1/5 или 1/7 от кафето в множеството от 28-те страни-членки, демонстрира проучване на Politico.

В този нов " Кафе показател на Европейски Съюз " изданието класира всяка държава-членка, употребявайки формалната статистика на Евростат, по отношение на това какъв брой заплащат жителите й на Брюксел и какъв брой кафе (с мляко) им коства това. Проучването регистрира бюджетната отстъпка на Англия и обвързваните с нея други бюджетни корекции.

Парите, които всяка страна получава, под формата на районно финансиране или финансиране за научни проучвания не са включени.

Свикнали сме да чуваме, че германците заплащат сметките на Европейски Съюз. Всъщност еврочленството им коства 0.84 евро дневно, което е към половината от това, което заплащат живеещите в Люксембург - 1.57 евро дневно.

Благодарение на евтиното кафе в Италия, Европейски Съюз коства на италианците малко повече от половин чаша кафе. Единствената друга страна, която заплаща повече от половин чаша кафе дневно за еврочленството си, е Белгия.

Англия, която все се оплаква от участието си и скоро ще напусне Европейски Съюз, получава по-добра договорка от множеството страни членки, като всеки неин жител заплаща на Брюксел 0.69 евро дневно.

Къде е България?

Членството на България в Европейски Съюз е най-изгодното по отношение на всички други страни. Българите плащаме едвам 0.18 евро дневно на Брюксел, което се равнява на по-малко от 1/5 от една чаша кафе.

Измъчената от десетилетие на строги икономии Гърция може да се усеща леко прецакана във връзка с кафето, защото междинната цена на едно капучино там е 2.91 евро. Това обаче значи, че Европейски Съюз коства на гърците най-малкото количество кафе от всяка страна от Европейски Съюз: единствено към 1/7 чаша кафе дневно.

Жителите на Люксембург, Белгия, Ирландия, Дания и Финландия заплащат най-вече на европейския бюджет. Люксембург и Белгия заплащат към 7 пъти повече от България и Румъния.

Остри критици на Европейски Съюз като Унгария и Полша също извличат съществени изгоди. Само Хърватия, Румъния и България заплащат по-малко пари на човек за Европейски Съюз.

13-те страни, които заплащат най-вече, са се включили към Европейски Съюз преди или през 1995 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР