Европейският съюз стартира платформа за страните-членки за съвместно закупуване на

...
Европейският съюз стартира платформа за страните-членки за съвместно закупуване на
Коментари Харесай

ЕС стартира платформа за съвместно изкупуване на природен газ и ВПГ

Европейският съюз започва платформа за страните-членки за взаимно закупуване на природен газ и полутечен природен газ (ВПГ) в опит да се понижи зависимостта на Блока от съветските горива и да бъде основан буфер против възможни шокове в доставките, предава Reuters.

Военните дейности на Москва в Украйна тласнаха така и така високите цени на силата до рекордни пикове и сложи пред Брюксел задача да понижи зависимостта от съветските изкопаеми горива посредством увеличение на вноса от други страни и по-бързо разширение на мрежата от възобновимата сила.

Лидерите на страните от Европейски Съюз утвърдиха взаимно закупуване на газ на среща на върха предишния месец, на която редица държави-членки приканиха за обезпечаване на буфер против евентуални спирания на доставките. Русия доставя 40% от природения газ в границите на Европейски Съюз, напомня организацията.

Новосформираната платформа от представители на Комисията и страните от Европейски Съюз се срещна в четвъртък. Тя ще сплоти настояванията на страните и ще координира диалозите с главните снабдители на природен газ и ВПГ.

Схемата е доброволна и страните не са задължени да вземат участие в нея. Тя има за цел да употребява въздействието на Европейски Съюз като най-големия покупател на природен газ в света, с цел да притегли доставки „ на постоянни цени, които отразяват предвидимостта и размера на общия пазар на Европейски Съюз “, се споделя в изказване на Европейската комисия.

Цените на „ синьото гориво “ в Европа се покачиха до рекордни равнища, откакто Москва стартира военни дейности в Украйна, а анализатори предизвестиха, че стремежът от Европа да закупи огромни количества ВПГ от източници, разнообразни от Русия, може да принуди по-бедните страни да се борят, с цел да си разрешат доставките, от които се нуждаят. Европейски Съюз даде обещание да се откаже от съветските горива до 2027 година и през май тази година ще показа обстоен проект по какъв начин това ще се случи.

Газовите складове в Европейски Съюз сега са запълнени на 26%. Държавите договарят за закон, който изисква от тях да запълват хранилищата до най-малко 90% от потенциала им до 1 ноември всяка година, считано от 2023 година, и до 80% - от тази година. Някои страни към този момент показаха терзания по какъв начин ще бъдат поделени разноските за осъществяването на поставената цел.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР