Европейският съюз ще започне дискусия за честно разпределяне на тежестта

...
Европейският съюз ще започне дискусия за честно разпределяне на тежестта
Коментари Харесай

ЕС ще обсъди как честно да се разпредели тежестта от приема на милиони украински бежанци

Европейският съюз ще стартира полемика за " почтено разпределение на тежестта " от приемането на милиони бежанци в резултат на съветската инвазия в Украйна, заяви през днешния ден на конференция еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, представена от Ройтерс.

Европейски Съюз няма да дефинира броя на бежанците, който всяка страна би трябвало да одобри, и ще се опита да не повтаря грешките от последната мигрантска вълна през 2015-2016 година, когато 27-те страни членки се скараха грубо за разпределянето на бежанците от Сирия, които бяха към един милион души, сподели Йохансон.

Тя добави, че " справедливото разпределение на тежестта " от бежанците ще бъде разисквано на среща на вътрешните министри на страните от съюза в понеделник.

Руската инвазия стана причина единствено за месец в Европейски Съюз да влязат 3,5 милиона бежанци . Около половината от тях са деца, а по-голямата част от останалите - дами. Украинските управляващи не разрешиха на мъжете, които са годни за военна работа, да напущат страната, отбелязва Ройтерс.

Европейски Съюз бързо отвори границите си за украински бежанци, като им подсигурява жителство, право на свободно придвижване, достъп до обучение и медицински услуги, както и до пазарите на труда и за недвижими парцели.

Според калкулации на Организацията за икономическо съдействие и развиване приемането на 3 милиона бежанци може да коства на Европейски Съюз минимум 0,25 % от брутния му вътрешен артикул и доста повече на страните, които одобряват най-вече украинци.

Бежанците идват главно в прилежащите страни на Украйна, които са членки на Европейски Съюз, като Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Около два милиона от тези хора обаче към този момент са се придвижили към западната част на Европа, обърна внимание Йохансон.

Тя добави, че Европейската комисия е почнала да създава показател, с който да се преценя относителната тежест върху всяка страна членка . Той ще взима поради броя на популацията на съответната страна, броя на украинските бежанци на нейна територия, както и на претендентите за леговище, които е приела предходната година.

Йохансон уточни, че Полша е изправена пред най-трудното предизвикателство, като след нея се подреждат Австрия, Кипър, Чехия и Естония. Всички тези страни са по-малки от Полша като повърхност и като население.

Заместник-председателката на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица сподели на брифинга, че за по-малко от месец от началото на войната Полша е приела към един милион украински деца, което е близо три пъти повече от нормалния брой раждания за една година в страната.

" Над 1,5 милиона (украински) деца са минали границата с Европейски Съюз. В Европа се следи демографска смяна ", добави тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР