Европейският съюз ще започне да подготвя нов фонд за възстановяване

...
Европейският съюз ще започне да подготвя нов фонд за възстановяване
Коментари Харесай

ЕС минава към План Б, ако Полша и Унгария не оттеглят ветото върху бюджета

Европейският съюз ще стартира да приготвя нов фонд за възобновяване от пандемията без Унгария и Полша, в случай че двете страни на вдигнат ветото си против бюджета на Европейски Съюз до на следващия ден, 8 декември.

Според европейски посланик, представен от Euractiv, блокът е подготвен да премине към „ план Б “, в случай че не реализира съглашение с Варшава и Будапеща, които са под наблюдаване от Брюксел за подкопаване на правосъдната и медийната самостоятелност и блокираха дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, както и фонда за възобновяване, защото са срещу обвързването на средствата с върховенството на закона и демократичните правила.

Миналата седмица различен чиновник от Брюксел означи, че в случай че водачите Виктор Орбан и Матеуш Моравецки не правят отстъпка от позицията си, е „ много убеден “, че може да бъде открито решение, като бъдат изключени от фонда за възобновяване.

Такова желание изрече и френският министър Клемен Бон, виновен за връзките с Европа, в свое изявление в неделя. „ Ако Унгария и Полша продължат да отхвърлят да валидират нещата такива, каквито са, тогава ще би трябвало да стигнем до по-радикално решение, което се състои в използването на европейския проект за възобновяване за 25 страни членки “, разгласи той пред седмичния вестник „ Диманш “.

По-рано тази година Европейската комисия се споразумя за отпущането на 750 милиарда евро на страните членки поради вредите, нанесени от пандемията от новия ковид. Дипломатите отхвърлиха да уточнят какво вероятно би се случило със средствата на Полша и Унгария, в случай че бъдат изключени. Очаква се тази тематика да бъде измежду водещите и по време на идната среща на върха на Европейски Съюз на 10 и 11 декември, когато водачите ще обсъдят отговора на пандемията, връзките с Турция, Съединени американски щати и Англия, която публично ще напусне европейската общественост на 31 декември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР