Европейският съюз ще трябва да се реформира основно до 2030

...
Европейският съюз ще трябва да се реформира основно до 2030
Коментари Харесай

Експертен доклад: ЕС замръзва до 2030 г.

Европейският съюз ще би трябвало да се реформира главно до 2030 година, в случай че желае да избегне колапс преди разширението си с други страни като Украйна, цитира 12 френски и немски специалисти гръцкият вестник " Катимерини ". Докладът, поръчан от двете най-големи страни в Европейски Съюз и показан в Брюксел, има за цел да преразгледа разпоредбите и да приготви ръководството на съюз с 30 или повече страни.
" Ясно е, че разширението на Европейски Съюз е в полза на всички нас и че заради това би трябвало да стартираме още в този момент да вършим всичко, с цел да бъде Европейски Съюз подготвен ", разяснява немският министър по европейските въпроси Ана Лурман.
" По геополитически аргументи разширението на Европейски Съюз е добре застъпено в листата с цели, само че Европейски Съюз към момента не е подготвен да одобри нови членове нито институционално, нито политически ", акцентират специалистите.
Авторите плануват модел на Европейски Съюз в четири концентрични кръга: вътрешен кръг (членовете на еврозоната и Шенген); Европейски Съюз (сегашният); асоциирани членове; европейска политическа общественост (свободно съдружие на европейски водачи, които се срещат два пъти годишно, с цел да разговарят).
За да действа сполучливо Евросъюзът, специалистите оферират унищожаване на правилото за единогласие. То би могло да остане за външната политика и политиката на сигурност, само че може да се размени със засилено болшинство по други въпроси, като данъчното облагане да вземем за пример. Друга концепция е да се разпредели по-голяма тежест на гласовете в Съвета сред по-малките страни от Европейски Съюз, с цел да се балансира загубата на националното несъгласие.
Експертите оферират още " диференциация " в границите на Европейски Съюз. Т.е. някои членове ще могат свободно да напредват, без да изчакват останалите. Това е остаряла концепция, отхвърлена от европейските страни, които показват опасения от Европа на няколко скорости, в която биха могли да бъдат изместени на втори проект.
В отчета се предлага да се понижи броят на членовете на Европейска комисия, както и да се ограничи броят на членовете на Европейския парламент до най-много 751.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР