Европейският съюз ще работи за приемане на неохотната молба на

...
Европейският съюз ще работи за приемане на неохотната молба на
Коментари Харесай

Туск препоръча ЕС да одобри молбата на Джонсън за отлагане на Брекзит


Европейският съюз ще работи за приемане на неохотната молба на английския министър председател Борис Джонсън за отсрочване на Брекзит до 31 януари с алтернатива за по-ранно овакантяване, откакто ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще предложи на държавните и държавни ръководители да се съгласят без да се привиква среща на върха по въпроса, съобщи " Гардиън ".

" След решението на английския министър председател Борис Джонсън да прекрати процеса на одобрение на съглашението за отдръпване и с цел да се избегне Брекзит без договорка, аз ще препоръчам на 27-те страни от Европейски Съюз да одобряват настояването на Обединеното кралство за отсрочване ", написа Туск в " Туитър ". Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура.

Новината пристигна след отхвърли на английските депутати да поддържат оферти от Джонсън график за окончателното приемане на съглашението за отдръпването.

Джонсън завоюва гласуването за договорката на второ четене в Камарата на общините, което открива опция за диспути по нея и внасяне на ремонти, в това число за втори референдум. Сега би трябвало тя да мине през специфична комисия и горната Камара на лордовете и да бъде подписана от кралицата. Но депутатите обявиха, че е нереалистично настояването на премиера всички законодателни процедури по заемащият над 110 страници закон за напускането на Европейски Съюз да бъдат завършени за 3 дни. Според тях за толкоз огромен и значим документ в естествени условия за нужни седмици.

Преди туита на Туск представителят на Европейската комисия Мина Андреева разяснява, че " означаваме резултата от довечера и чакаме английското държавно управление да ни осведоми за идващите стъпки ".

След вота, нанесъл му тежко проваляне, министър председателят съобщи, че кабинетът му краткотрайно прекратява разглеждането на законопроекта за Брекзит до момента в който Европейски Съюз вземе решение за отсрочване на датата на развода.

По-рано през вчерашния ден министър председателят акцентира, че ще изиска предварителни избори, в случай че Европейски Съюз даде тримесечна пролонгация. Според източници от блока Брюксел ще опита да избегне замесване във вътрешни разногласия и ще предложи гъвкаво отсрочване, което ще разреши на Англия да напусне и по-рано, в случай че се реализира одобрение на договорката.

Франция е подготвена да разиска " техническа пролонгация "

Франция е склонна да даде на Англия " техническа пролонгация " на Брекзит, само че за не повече от няколко дни, съобщи през вчерашния ден френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, представена от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

" В края на седмицата ще забележим дали е целесъобразно даването на чисто техническа пролонгация, с цел да може английският парламент да приключи парламентарната процедура " по Брекзит, съобщи Дьо Моншален в Сената. " Извън тази вероятност, вероятно удължение на периода, целящо да се печели време или да се разиска още веднъж съглашението, е изключено ", добави тя.

Оттеглянето на Англия от съюза към този момент беше отлагано два пъти, от първичната дата 29 март на 12 април и по-късно на 31 октомври.

За през днешния ден е планувана среща на посланиците на страните членки в Европейски Съюз, с цел да се разиска рекомендацията на Туск, съобщи един от тях пред Агенция Франс Прес. Но решение няма да бъде взето още през днешния ден, предизвести той. Става въпрос единствено да се ревизира дали всички страни членки споделят същия разбор на обстановката и да се види дали ново отсрочване е целесъобразно, изясни източникът.

Повече за постигнатата от Джонсън договорка за Брекзит четете тук.

Как се стигна до молбата за отсрочване на Джонсън четете тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (782)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР