Европейският съюз ще проверява конкретни проблеми в съдебната система и

...
Европейският съюз ще проверява конкретни проблеми в съдебната система и
Коментари Харесай

ЕС ще следи съдебните реформи в Западните Балкани отблизо

Европейският съюз ще ревизира съответни проблеми в правосъдната система и битката с корупцията в страните от Западните Балкани - това е част от декларацията, призната през днешния ден в София от водачите на Европейски Съюз и в наличието на заинтригуваните страни.

За страните от Западните Балкани Европейски Съюз планува:

- Разширяване на консултативните задачи в областта на правовата страна с по- огромно подкрепяне от страните - членки и от Европейски Съюз

- Засилване на мониторинга на промените посредством по-систематични задачи за партньорски инспекции по съответни случаи

- Въвеждане на мониторинг на правосъдните процеси в региона на тежката корупция и проведената престъпност

- Работа за по-добро премерване на резултатите в правосъдната промяна

- Поетапно даване на поддръжка за Западните Балкани в региона на самостоятелните и плуралистични медии и гражданското общество посредством Европейския фонд за народна власт.

Това решение се разграничава от Механизма за съдействие и инспекция, на който България и Румъния са подложени към този момент повече от 10 години - той в никакъв случай не е стигал до осъществяване на систематични инспекции и до мониторинг на съответни правосъдни процеси. Но не докара и до действителни резултати в България.

Сещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани бе първата в този формат от 15 години насам. На нея водачите на съюза дадоха обещание още да засилят оперативното съдействие в битката с тероризма и проведената престъпност, да поддържат социално-икономическото развиване, изключително на младежите и да усилят свързаността.
Пълният текст на декларацията четете тук.
Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (233)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР