Европейският съюз ще продължи да се стреми към запазване на

...
Европейският съюз ще продължи да се стреми към запазване на
Коментари Харесай

Могерини: ЕС продължава да се стреми към запазване на ядрената сделка с Иран

Европейският съюз ще продължи да се стреми към опазване на нуклеарното съглашение с Иран, само че е подготвен да поддържа всевъзможни други начинания в тази тенденция, сподели висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, представена от Ройтерс и ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ние потвърдихме нуждата от изцяло осъществяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние от всички участници. Договорът продължава да бъде основополагащ детайл от системата за неразпространение на нуклеарните оръжия. Европейски Съюз ще поддържа всевъзможни старания за Иран, водещи към разговор и компромис. Сега се стремим към опазване на съществуващото съглашение, само че в случай че паралелно се появи нова самодейност, която може да разшири това съглашение, сме подготвени да я подкрепим ", съобщи Могерини след неофициална среща на външните министри от Европейски Съюз в Хелзинки.

Тя акцентира, че Европейски Съюз е подготвен да продължи работата с Русия, Китай и Иран за опазване на нуклеарната договорка.

Могерини съобщи, че Европейски Съюз е смутен от развиването на обстановката в Хонконг и се надява управляващите да зачитат главните права на жителите на китайския специфичен административен регион.

" Положението в Хонконг, изключително в последните часове, мощно ни тревожи. Очакваме управляващите в Хонконг да почитат свободата на събиране и изложение, както и правото на хората на мирни демонстрации ", сподели тя.

" Продължаваме доста деликатно да следим обстановката, също по този начин от позиция на нейното въздействие върху нашите жители и икономическите ползи на Европейски Съюз ", съобщи Могерини.

По думите й протичащото се в Хонконг е въпрос, по който " страните от Европейски Съюз са посочили единение ".

" Ние продължаваме да работим за това обстановката най-малкото да спре да се движи в неправилна посока, а в противен случай - да стане по-положителна. Това е нашият общ метод ", съобщи тя. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР