Европейският съюз ще продължи да работи активно за изпълнение на

...
Европейският съюз ще продължи да работи активно за изпълнение на
Коментари Харесай

Зелената сделка на ЕС и срещата на върха за климата в Египет


Европейският съюз ще продължи да работи интензивно за осъществяване на задачата си за реализиране на климатична индиферентност до 2050 година, макар новите международни действителности. Това увещание дадоха пред участниците в провеждащата се в Египет интернационална конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет - Урсула Фон Дер Лайен и Шарл Мишел:

През февруари, в седмицата, в която Русия нахлу в Украйна, междуправителствената експертна група по климатичните промени предизвести ясно международната общественост, че климатът се трансформира по-бързо от способността ни да се приспособяваме към протичащото се и светът би трябвало да работи по-добре и по-бързо в тази обстановка.

Имаме климатичен револвер до главата. Войната на Русия против Украйна направи предизвикването, пред което е изправен светът, още по-сложно. Кремъл избра да трансформира силата в оръжие, което насочва непосредствено към Европа и световните и енергийни пазари.

Урсула Фон Дер Лайен и Шарл Мишел означиха още, че Съюзът няма да се откаже от проектите си за понижаване зависимостта от съветски изкопаеми горива и за активизиране на работата по потребление на възобновими енергийни източници:

За Европа отговорът е проектът REPowerEU, с който целим не просто понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Масово ускоряваме внедряването на възобновими енергийни източници, тъй като всеки киловатчас електрическа енергия - слънчева, вятърна и екологичен водород, е потребна освен за климата ни, само че и за независимостта и сигурността на доставките.

Ние сме и ще останем първенци във връзка с дейностите в региона на климата. Решени сме да ускорим темпото и се ангажираме да опазваме природата.

Декарбонизацията също бе акцент в изявленията на Урсула Фон Дер Лайен и Шарл Мишел:

Ще понижим излъчванията парникови газове с най-малко 55 % до 2030 година. С пакета Fit for 55 ние вкарваме най-амбициозната правна рамка в международен мащаб. И призоваваме всички огромни източници на излъчвания също да усилят упоритостите си.

Стремим се да допринесем интензивно за декарбонизацията на промишлеността по целия свят посредством основаване на ефикасни партньорства за почтен и обективен енергиен преход. Целта ни остава същата: климатична индиферентност до 2050 година с нулеви чисти излъчвания. Трябва обаче да сме реалисти, което значи да приспособяваме тактиката си за енергиен преход към новия геополитически подтекст.



Последвайте ни в: - -

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел напомни, че почналия преход в региона на климата с изключение на през вложения за възобновима сила ще би трябвало да премине и през потреблението на всички енергийни източници:

Трябва да диверсифицираме допустимо най-вече, с цел да подсигуряваме сигурност на доставките, като в същото време признаваме, че разрастващите се страни се нуждаят от газ за своето развиване и своя енергиен преход. Искаме обективен, обективен и приобщаващ преход.

А ръководителят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен добави:

Нуждаем от осезателен прогрес по световната ни цел за адаптиране. Най-нуждаещите се в развиващия се свят би трябвало да бъдат подкрепени да се приспособяват към по-суров климат. Призоваваме нашите сътрудници в Глобалния север да усилят финансирането си за климата към Глобалния юг. Екип Европа дава своя дял от обещаните 100 милиарда щатски $. За втора година надхвърлихме 23 милиарда евро - макар пандемията от COVID-19, макар войната в Украйна. И огромна част от нашето финансиране за климата към този момент отива за адаптиране. Така че е осъществимо и ние призоваваме и другите да се засилват, сподели Урсула Фон Дер Лайен и добави, че Европейският съюз подписва съглашения с Египет, Намибия и Казахстан за обезпечаване на запаси, нужни за реализирането на прехода към по-чиста сила. А, на този декор Европейския парламент и Европейския съвет реализираха авансово съглашение за обвързващи годишни цели за излъчвания на парникови газове за държавите-членки в браншове, които понастоящем не са включени в Системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз. Европейската комисия на собствен ред пък показа предлагането си за понижаване замърсяването на въздуха от нови коли, което е част от Европейския зелен пакт и което планува потребление на по - екологични транспортни средства за по-добро качество на въздуха.

 

Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с " Dir.bg ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР