Европейският съюз ще преразгледа тази есен законодателството си в областта

...
Европейският съюз ще преразгледа тази есен законодателството си в областта
Коментари Харесай

ЕС преразглежда наесен законодателството за хуманно отношение към животните

Европейският съюз ще преразгледа тази есен законодателството си в региона на хуманното отношение към животните, което стана част от тактиката " от фермата до вилицата " след въвеждането на Европейската зелена договорка, съобщи белгийската новинарска организация Белга.

В Европейски Съюз са въведени едни от най-високите стандарти за хуманно отношение към животните в света - законодателство, което се отнася най-много за селскостопанските животни.

В продължение на десетилетия Европейският съюз работи върху хармонизирано законодателство, с цел да поддържа високо равнище на здраве и хуманно отношение към животните във всички страни членки. Голяма част от напъните са ориентирани към селскостопанските животни. Това не е изненадващо, поради че в Европейски Съюз има към 6 милиарда пилета бройлери, 365,9 милиона кокошки носачки, 143 милиона прасета, 77 милиона говеда, 62 милиона овце и 12 милиона кози.

Минимални стандарти  

През 1974 година става факт първият европейски закон за хуманно отношение към животните, който визира клането на животни. Той беше последван от законодателство по отношение на превозването на животни и другите типове отглеждане на животни.

През годините Европейската комисия създаде в допълнение законодателство за отбрана на селскостопанските животни, като

специфични наставления обгръщат отбраната на животни като телета, прасета, кокошки носачки и пилета, отглеждани за произвеждане на месо.

В тези правила на Европейски Съюз за хуманно отношение към животните се преглеждат " петте свободи ": независимост от апетит и жажда; независимост от дискомфорт; независимост от болежка, пострадване и заболяване; независимост от боязън и стрес; и независимост да показват обикновено държание.

Реалното използване на законодателството е отговорност на страните членки.

То се следи от Комисията посредством постоянни инспекции, с цел да се наблюдава дали способените органи реализират подобаващ формален надзор. Неспазването на разпоредбите може да докара до предприемане на правни дейности против страните членки пред Съда на Европейския съюз. Освен това Комисията оказва помощ за повишение на осведомеността по отношение на хуманното отношение към животните посредством стратегии за образование, научни препоръки и правни тълкувания.

От фермата до вилицата

След въвеждането на Европейската зелена договорка хуманното отношение към животните се трансформира в неразделна част от тактиката " От фермата до вилицата " (Farm to Fork - F2F), която има за цел да направи питателните системи обективни, здравословни и екологосъобразни. Ето за какво тази есен Комисията прави повсеместен обзор на своето законодателство в региона на хуманното отношение към животните. Това ще включва обзор на директивата за отбрана на животните, отглеждани за селскостопански цели, четири наставления, определящи минимални стандарти за отбрана на кокошки носачки, бройлери, прасета и телета, както и регламенти за отбрана на животните по време на превозването и умъртвяването.

Друг значим въпрос в дневния ред е

възможното основаване на поста комисар на Европейски Съюз по въпросите на хуманното отношение към животните.

През юни изследователската компания IPSOS организира изследване в десетте най-големи страни от Европейски Съюз, което обгръща 81 % от популацията на Европейски Съюз: Франция, Германия, Полша, Испания, Италия, Белгия, Нидерландия, Румъния, Унгария и Швеция. Във всички тези страни 3500 пълнолетни европейци на възраст сред 18 и 65 години бяха запитани дали поддържат назначението на комисар по въпросите на хуманното отношение към животните и 7 от 10 жители се изрекоха в поддръжка на тази концепция.

Тъй като сега няма еврокомисар по хуманно отношение към животните, отговорността за хуманното отношение към животните в Европейски Съюз се носи от комисаря по опазване на здравето и сигурност на храните. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР