Европейският съюз ще предложи забрана на пътуванията от Южна Африка

...
Европейският съюз ще предложи забрана на пътуванията от Южна Африка
Коментари Харесай

ЕС иска да забрани полетите от Южна Африка заради новия щам на COVID-19

Европейският съюз ще предложи възбрана на пътуванията от Южна Африка след откриването на новия вид на COVID-19, за който учените се притесняват, че може да провали напъните за превъзмогване на пандемията, съобщи ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз "ще предложи, в тясна съгласуваност с страните членки, да се задейства спешната спирачка за ограничение на въздушните пътувания от района на южна Африка заради тревожния вид B.1.1.529 ", написа Фон дер Лайен в Twitter.

The will propose, in close coordination with Member States, to activate the emergency brake to stop air travel from the southern African region due to the variant of concern B.1.1.529.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
Малко след изказването ѝ Германия разгласи, че ще забрани множеството пътувания от Южна Африка, с цел да спре разпространяването на новия вид с огромен брой разновидности.

Това бе оповестено от изпълняващият длъжността министър на опазването на здравето Йенс Шпан.

Новите правила, които стартират да работят от петък вечерта, ще обиден Южна Африка и "вероятно прилежащите страни ", съобщи Шпан, като влизането ще бъде позволено единствено на немски жители.

Те би трябвало да се слагат под карантина 14 дни след идването си, даже и да са имунизирани.

"Последното нещо, от което се нуждаем в този момент, е да влезе нов вид, който да провокира още повече проблеми ", сподели Шпан.

Италия също съобщи, че не разрешава влизането на лица, които през последните две седмици са били в Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд, заради опасения от новия вид на ковид.

Министърът на опазването на здравето Роберто Сперанца съобщи, че учените изследват новия вид B.1.1.529, "а в това време ще следваме пътя на оптималната нерешителност ".

Европейските фондови пазари се сринаха с повече от 3% при започване на търговията през днешния ден поради опасенията от новия вид на COVID-19. Лондон, Франкфурт и Париж потънаха след внезапните загуби на азиатските акции и цените на петрола.

Междувременно специалисти от Световната здравна организация през днешния ден идват в ЮАР , с цел да извършат изследвания и да оценят каква е обстановката след новооткрития вариант на ковид B.1.1.529.

Ще се организира и изключително съвещание на Организацията.

Мутацията е била записана при 22-ма души. Тя е "най-лошата, откривана до момента ", тъй като има опция да заобикаля имунитета, съобщи специалист.

Заради този вид, Англия вкара незабавно карантина за идващите от ЮАР и пет други страни в Африка. Полетите от тях краткотрайно са спрени, а страните са включени в аления лист за пътешестване.

Първи случай на зараза с новия вариант е открит в Израел при жител, завърнал се от Малави. Пресслужбата на израелското министерство на опазването на здравето разгласи това през днешния ден.

"Щам на ковид, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при жител, който се е завърнал от Малави. Освен това има подозрения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина жители, които сега чакат резултатите от тестванията в изолираност ", се споделя в изказването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР