Европейският съюз ще предложи специален фонд за поддържане на армията

...
Европейският съюз ще предложи специален фонд за поддържане на армията
Коментари Харесай

Политико: ЕС готви специален фонд за дългосрочно поддържане на армията на Украйна

Европейският съюз ще предложи специфичен фонд за поддържане на армията на Украйна през идващите четири години, оповестява " Политико ", базирайки се на петима дипломати, осведомени с проекта.

Фондът ще бъде в размер на до 20 милиарда евро.

Предложението няма да включва директно заплащане на Европейски Съюз за оръжията на Украйна. Вместо това Брюксел ще помогне на страните да покрият личните си разноски за закупуване и даряване на продукти като муниции, ракети и танкове. Това ще спомогне и за заплащането на образованието на украински бойци.

Европейски Съюз възприе този метод малко откакто Русия нахлу в Украйна. Новото предложение, направено от дипломатическата работа на Съюза, обаче дейно би засилило тактиката.

Като начало, цената ще бъде главен ангажимент за Европейски Съюз, евентуално увеличение с близо пет пъти на 4-те милиарда евро, които блокът е отделил до момента за сходни старания през последната над година.

Това също би затвърдило идеологическата смяна в Европейски Съюз, който се самоопределя като план за мир. Преди Русия да нахлуе в Украйна, концепцията Европейски Съюз да субсидира доставки на оръжия до военна зона би била немислима. Сега това е напът да стане реалност за години напред.

По подигравка на ориста (и може би показателно), всичко това се прави посредством към този момент действителен фонд, наименуван " Европейски фонд за мир ".

Топ дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел загатна за концепцията по време на среща на върха на водачите на страните от блока предишния месец.

" Трябва да извършите Украйна способна да се пази. Така че Европейският фонд за мир за Украйна може би би трябвало да се трансформира в нов украински фонд за защита ", съобщи тогава той.

Предложението за специфичен боен фонд е част от по-широките старания на Европейски Съюз да покаже своя дълготраен ангажимент към Украйна. Дипломатическото крило на Европейски Съюз - Европейската работа за външна активност, също изготви проект, който допуска поредност от задължения в региона на сигурността, които Европейски Съюз може да поеме към Украйна през идващите години.

Този проект е в допълнение към предлагането на Европейски Съюз да задели 50 милиарда евро невоенна помощ за Украйна сред 2024 година и 2027 година

Новото предложение за военно финансиране беше изпратено за обзор до страните от Европейски Съюз в понеделник, а външните министри на страните членки ще го прегледат на следващия ден по време на среща в Брюксел. Целта е предлагането да бъде признато до есента.
Досега Европейски Съюз неведнъж срещаше компликации, когато се опитваше да утвърди постепенни добавки към своя украински оръжеен фонд. Това се дължеше най-вече на вътрешнополитически битки и Унгария, която към момента поддържа връзки с Русия.

Заделянето на до 20 милиарда евро за задачата ще разреши на европейските водачи да изпратят на Москва сигнал, че са подготвени да създадат всичко належащо, с цел да оказват помощ на Украйна. Разпределен в границите на четири години, фондът ще разреши на Европейски Съюз да черпи по 5 милиарда евро годишно.

" Нивото на военната ни поддръжка за Украйна сега е толкоз високо, че парите, отпуснати за Европейския механизъм за поддръжка на мира за Украйна, скоро ще бъдат изчерпани ", уточни почитан чиновник на Европейски Съюз.

По негови думи Европейски Съюз би трябвало да направи военната си поддръжка за Украйна " предсказуема в дълготраен проект. Така че явно приказваме за по-сериозна сума пари ".

 

Източник News.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР