Европейският съюз ще подкрепи териториалните претенции на Испания към Гибралтар

...
Европейският съюз ще подкрепи териториалните претенции на Испания към Гибралтар
Коментари Харесай

След Брекзит ЕС подкрепи Испания за Гибралтар

Европейският съюз ще поддържа териториалните искания на Испания към Гибралтар по време на идната фаза от договарянията с Англия. Брюксел ще даде власт на Мадрид да изключи английската отвъдморска територия от всяко комерсиално съглашение, написа "Гардиън ".

Английският вестник "Обзървър " е научил, че испанското държавно управление упорства да има компетенции за Гибралтар, които да бъдат включени в договарящата позиция на Европейски Съюз, която ще бъде оповестена като чернова в понеделник.

Борис Джонсън ще има два избора: или да се контракти с испанците за бъдещето на Гибралтар, или да изложи жителите си пред стопански риск като не бъде включено в комерсиално съглашение сред Англия и Европейски Съюз.

Високопоставен посланик от Европейски Съюз разяснява, че Мадрид е изискал да не се ползват нови връзки за Гибралтар без експлицитното единодушие на Испания, което ще бъде сторено единствено в случай че при двустранни договаряния сред Испания и Англия бъде реализирано съглашение.

От през днешния ден Англия е обсъждана от Европейски Съюз като "трета страна ". Британският суверенитет над Гибралтар е формализиран с Договора от Утрехт от 1713 година, само че Испания има искания.

Като страна членка Англия успяваше да парира претенциите на Испания, само че в този момент Мадрид има цялостната поддръжка на останалите страни членки.

Преговорите сред Англия и Европейски Съюз се чака да стартират на 3 март.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР