Европейският съюз ще отпусне 578 млн. евро за полагане на

...
Европейският съюз ще отпусне 578 млн. евро за полагане на
Коментари Харесай

ЕС отпуска рекордна сума за енергийна връзка между Испания и Франция

Европейският съюз ще отпусне 578 млн. евро за полагане на подводен електропреносен кабел сред Испания и Франция, заяви европейски източник, представен от " Ройтерс ". Това ще бъде най-голямата сума, отпускана от бюджета на Европейски Съюз за енергийни планове.

Полагането на 370-километровия подводен кабел сред Франция и Испания по дъното на Бискайския залив съвсем ще удвои потенциала за продан на електрическа енергия до 5000 мегавата, отбелязва " Ройтерс ". Проектът би трябвало да разтовари испанската мрежа от остатъка от сила от възобновими източници и да отпуши най-сериозната " запушалка " в европейската енергийна мрежа.

Европейската комисия се надява връзките да улеснят развиването на възобновимата енергетика в двете страни, да понижават зависимостта на континента от съветския газ и да допринесат за постигането на климатичните цели.
Проектът ще способства да се постави завършек на изолацията на Пиринейския полуостров, съобщи еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете.

Инвестицията е част от пакет на стойност 873 млн. евро, които европейските страни се съгласиха да дадат за 17 енергийни инфраструктурни плана, стремейки се към обединен енергиен съюз, в който електрическата енергия и газът ще се транспортират свободно и ще бъдат по-евтини.

За превъзмогване на " тапите " в преноса на електричество в Германия Европейски Съюз ще отпусне 70 млн. евро, с цел да стартира строителството на линия, която да транспортира електрическа енергия, създадена от вятърни паркове в северната част на страната до южните й региони.

Сред газовите планове Европейски Съюз ще даде 101 млн. евро за внасяне на природен газ в Кипър и 3.7 млн. евро за изследване на възможна газова връзка сред Малта и Италия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР