Европейският съюз ще обяви включването си в четири нови климатични

...
Европейският съюз ще обяви включването си в четири нови климатични
Коментари Харесай

ЕС ще подкрепи четири нови инициативи за климата

Европейският съюз ще разгласи включването си в четири нови климатични начинания по време на започващата на 31 октомври среща на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу, Шотландия. Това разгласи в четвъртък в Брюксел ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще води европейската делегация.

Първата от тях еамериканско-европейска самодейност за с 30% до 2030 година Фон дер Лайен сподели, че газът метан, който се отделя най-много от индустриални действия и земеделие е 80 пъти по-виновен за световното стопляне от СО2 излъчванията, както и че основателите имат поддръжката на 60 страни за желанието си. Те обаче няма да могат да разчитат на Австралия, която разгласи, че ще се въздържи от присъединяване поради вероятни отрицателни последствия за земеделието и за въглищния и газовия бранш.

Метанът е вторият по значителност извършител на измененията в климата след въглеродния диоксид. Газът има по-висок капацитет за хващане на топлота от CO2, само че се разпада в атмосферата по-бързо, което значи, че значими съкращения на излъчванията на метан могат да имат бързо влияние върху забавянето на световното стопляне.

Европейски Съюз ще се причисли с 1 милирад евро към напъните на 20 други страни за ограничение изсичането на гори . Инициативата, известна като Световен ангажимент за горите (Global Forest Pledge), декларира упоритости за запазване на международните гори и поощряване на устойчива търговия и вериги за доставки на селскостопански артикули. 80% от обезлесяването на тропическите гори се дължи на производството на селскостопански артикули и по тази причина програмата се стреми да се отбрани биоразнообразието за стабилно бъдеще. Европейското подаяние ще бъде предопределено за горите в басейна на река Конго в Африка, заяви Фон дер Лайен.

Европейски Съюз ще застане и зад плана на Бил Гейтс за поддръжка на нови технологии , щадящи климата, като финансово им оказва помощ да стигнат по-бързо до пазара. През лятото Гейтс заяви, че дружно с Европейски Съюз възнамеряват да съберат средства за внедряване на нисковъглеродните технологии, на които Европа залага, с цел да реализира задачите си за изменение на климата. Партньорството " Програма за пробив на енрегийните каталисти " (Breakthrough Energy Catalyst Program) има намерение посредством частен капитал и благотворителни фондове, както и с европейско финансиране, да предизвиква финансово четири обещаващи технологии: произвеждане на водород от възобновими източници, устойчиви авиационни горива, технология за хващане от атмосферата и за продължително депозиране на CO2, заяви Фон дер Лайен. Програмата ще работи от 2022 до 2026 година, излиза наяве от известие на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

В известие за включването си в самодейността през юни, Еврокомисията съобщи, че " светът не може да чака технологиите да се развият сами " и че определените са от особена значимост за понижаване на излъчванията в тежката индустрия и авиацията, само че са прекомерно скъпи, с цел да се конкурират с по-евтините други възможности на изкопаемите горива. Европейски Съюз ще се включи в плана с пари от съществуващи фондове, в това число бюджета на Европейски Съюз и Иновационния фонд, както и от приходите от продажби на разрешителни за въглеродни квоти.

Включването в партньорството за енергиен преход на Южна Африка пък ще се употребява като опция за основаване на модел за бъдещи взаимоотношения с други страни за климата. Партньорството цели да помогне на Южна Африка да форсира потреблението на възобновима сила.

Надежди и упования

Фон дер Лайен призна, че преди началото на климатичната среща нещата не наподобяват изключително обещаващи, защото авансово декларираните задължения за понижаване на СО2 излъчванията и за финансиране на климатичните политики в небогати страни, не са задоволителни за реализиране на задачите за задържане на стоплянето на планетата под 2 градуса по Целзий. Според нея, в случай че светът не успее да се оправи през това десетилетие, климатичните промени ще станат необратими. " Парижката среща сложи визията, в този момент би трябвало да създадем детайлните стъпки и да начертаем пътната карта за това десетилетие. Това ще е моментът на истината ", сподели ръководителят на Еврокомисията.

Тя уточни като цели за Европейски Съюз по време на климатичната среща в Глазгоу увеличението на световната упоритост за понижаване на излъчванията до 2030 година, обезпечаване на 100 милиарда $ годишно за климатично финансиране за бедните страни и довършването на разпоредбите за реализиране на уговорките, поети на климатичната среща на Организация на обединените нации в Париж през 2015 година

Междувременно Индия, която е третият по величина производител на парникови газове в света, отхвърли апелите да разгласи цел за реализиране на нулеви въглеродни излъчвания и съобщи, че е по-важно в този момент светът да начертае път за намаляването им и за отбягване на рисково повишаване на световната температура, съобщи Ройтерс.

Индийският секретар по въпросите на околната среда Рамешвар Прасад Гупта сподели, че оповестяването на въглеродна индиферентност не е решението на климатичната рецесия. " По-важното е какъв брой въглерод ще изхвърлите в атмосферата, преди да постигнете чистата нула ", съобщи той, представен от Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз си сложиха за цел доникъде на века да реализират въглеродно неутрални стопански системи и да създават единствено количество парникови газове, което да може да бъде погълнато от гори, растителни култури, почви и намиращите се към момента в зродиш " технолoгии за хващане на въглерод ".

Светът ще би трябвало да закрие близо 3000 въглищни централи преди 2030 година, с цел да има късмет да задържи повишението на температурата в границите на 1.5 градуса, съгласно проучване на климатичния мозъчен концерн " Транзишън Зиро " (Transition Zero), представено от Ройтерс. Авторът на отчета на организацията Мат Грей сподели, че половината от това изпитание ще би трябвало да бъде направено от Китай.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР