Европейският съюз ще обсъди днес по-нататъшни икономически санкции срещу Беларус,

...
Европейският съюз ще обсъди днес по-нататъшни икономически санкции срещу Беларус,
Коментари Харесай

ЕС обмисля санкции срещу Беларус заради нелегалните мигранти

Европейският съюз ще разиска през днешния ден по-нататъшни стопански наказания против Беларус, в това число против авиолиниите на страната, с цел да усили натиска върху президента Александър Лукашенко, който упреква в подкрепяне на незаконни мигранти да влязат в Полша и балтийските републики, съобщи Ройтерс.
Затягането на глобите ще е след обхватните ограничения, наложени през юни на беларуската стопанска система, поради разправата на Лукашенко с митингите след противоречивото му преизбиране през август 2020 години.
Протестиращите декларират, че изборите са били фалшифицирани, което президентът отхвърля.
Много страни в Европейски Съюз към този момент упрекват Лукашенко и в поощряване на незаконни мигранти, доста от които идват от Ирак, Иран и Африка, да влязат в общността през беларуска територия, като ответна мярка за "хибридната война ", която съгласно тях цели дестабилизиране на блока.
Трябва да въведем по-строги наказания...Това значи да наложим наказания на така наречен туристически компании, които провеждат полети. Това сподели латвийският външен министър Едгарс Ринкевич при идването си за среща с сътрудниците му от Европейски Съюз в Люксембург.
Смятам, че би трябвало да глобяваме напълно "Белавиа ", тъй че да не може да получава никаква поддръжка, сподели Ринкевич, визирайки беларуския народен авиопревозвач.
Въпреки че на "Белавиа " към този момент е неразрешено да лети над въздушното пространство на Европейски Съюз, тя към момента наема самолети от страни членки на общността, по-специално от Ирландия.
От август насам, Полша, Литва и Латвия оповестяват за повишаване на броя на незаконно пресичащите границата от беларуска територия.
Те упрекват Минск, че транспортира по въздух мигранти от чужбина и ги насочва към територията на Европейски Съюз.
Лукашенко отхвърля обвиняванията и упреква Запада за, съгласно него, надвисналата филантропична злополука тази зима, откакто замръзващи мигранти бяха изоставени на беларуско-полската граница.
Германия, най-голямата членка на Европейски Съюз, Австрия и първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, показаха през днешния ден поддръжка за по-нататъшни наказания.
Ирландия изглеждаше по-предпазлива към незабавна възбрана "Белавиа " да наема самолети, поради юридическите отговорности, свързани със съществуващите контракти, въпреки че външният министър Саймън Ковини сподели, че е отворен към това отсега нататък да няма повече покупко-продажби.
Макар Ирландия да желае да усили глобите и натиска върху беларуския режим, би трябвало също да се уверим, че това е осъществимо и изпълнимо, сподели Ковини пред публицисти в Люксембург.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР