Европейският съюз се подготвя за преговори с Украйна за бъдещото

...
Европейският съюз се подготвя за преговори с Украйна за бъдещото
Коментари Харесай

До края на годината ЕС започва преговори за присъединяване на Украйна, дори да не е изпълнила всички условия

Европейският съюз се приготвя за договаряния с Украйна за бъдещото й присъединение към блока, като публично известие се чака през декември, оповестява " Политико ".

Изданието се базира на свои източници два дни след "

Трима дипломати, осведомени с проектите, споделят, че водачите на Европейски Съюз се готвят да дадат зелена светлина на Киев да стартира публични договаряния за присъединение към общността.

Украйна е в центъра на нов огромен подтик за разширение на Европейски Съюз до цели 35 страни, написа изданието и напомня, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в годишното си послание към Народното събрание преди месец, че бъдещето на Украйна е в Европейски Съюз.

Киев публично получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз през юни тази година. През ноември следва „ отчет за напредъка “ за това до каква степен Украйна и други претенденти за участие извършват изискванията нза присъединение.

След като отчетът бъде признат, съгласно посланик от Европейски Съюз, „ за държавите-членки ще бъде доста мъчно да не се съгласят да стартираме договаряния “ за Украйна, споделя той.

„ Работното съмнение е, че до декември Европейският съвет ще реши да стартира договаряния, " показва още източникът.

За да стартира договаряния, Украйна би трябвало извърши седем условия,включително правосъдна промяна и ограничение на корупцията. Към август единствено две от седемте условия са били изпълнени, сподели тогава украинското държавно управление.

Въпреки че Украйна може да не е изпълнила всички преди срещата на върха през декември, водачите са подготвени да създадат политическо изказване, разрешаващо договаряния, даже в случай че правната рамка за договаряния към момента не е финализирана.

„ Целта е през декември да реализираме политическо единодушие за началото на договарянията “, споделя втори посланик, представен от " Политико ". Според него, юридически решението за приемането на Украйна може да стане факт до началото на 2024 година

Трети посланик споделя, че водачите ще " изпратят позитивен сигнал " за бъдещото участие на Украйна през декември.

Запитан до каква степен е стигнала Украйна към осъществяването на седемте критерия, чиновник на Европейски Съюз споделя, че " напредъкът е насърчителен и единствено една област, засягаща малцинствата, наподобява проблематична в кратковременен проект ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР