Европейският съюз се опитва да постигне ново споразумение с Турция,

...
Европейският съюз се опитва да постигне ново споразумение с Турция,
Коментари Харесай

ЕС опитва да постигне ново споразумение с Турция за миграцията

Европейският съюз се пробва да реализира ново съглашение с Турция, с цел да попречи на мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и оттатък да нахлуят в Европейски Съюз, само че към този момент няма признаци, че Анкара е подготвена да одобри изискванията, които Брюксел предлага, отбелязва организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Откакто Турция разгласи на 28 февруари, че към този момент няма да съблюдава съглашението от 2016 година за задържане на мигрантите на нейна територия, към 35 000 души се струпаха на границата с Гърция, където бяха отблъснати от гръцките сили.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи през днешния ден в Загреб, където министрите на външните работи на Европейски Съюз обсъждаха рецесията, че страните членки са подготвени да предложат още средства на Турция, над шестте милиарда евро от съглашението от 2016 година

Нидерландският външен министър Стеф Блок обаче се опълчи на отпущането на нова помощ на Турция, като подлага на критика "циничния метод ", по който турският президент Ердоган употребява бежанците, добавя Асошиейтед прес.

"Не би трябвало да реагираме на натиска, който Турция упражнява върху нас, като се съгласяваме на повече средства под напън ", сподели Блок.

Австрийският канцлер Себастиан Курц упрекна Турция, че прави "организирана офанзива против Гърция ". В изявление, оповестено през днешния ден от немската медийна група Функе, Курц сподели: "Преди седмица нямахме филантропична рецесия в Гърция, нито рецесия на гръцко-турската граница, нито в Турция. Това е планувана и ориентирана офанзива, ръководена и проведена от страната. Европа не би трябвало да се поддава на този напън ".

Гръцкият външен министър Никос Дендиас сподели на срещата в Загреб: "Изправени сме пред всеобщо напредване на мигранти към границите на Гърция и Европа. Мигранти, които живеят от години в Турция. Ние имаме безапелационни доказателства, че това придвижване на хора е основано и насочвано от Турция ".

На срещата Жозеп Борел призна бремето, което Турция е поела, подслонявайки близо четири милиона бежанци и мигранти, само че уточни, че Анкара би трябвало да спре да употребява мигрантите като разменна монета.

Дори Европейски Съюз да реши да предложи на Турция още средства, остава неразбираемо дали това ще бъде задоволително за Анкара и дали това е поддръжката, която Турция чака, разяснява Ройтерс.

Дипломат от Европейски Съюз, участващ в диалозите в Загреб, сподели, че турците желаят парите да бъдат изплащани непосредствено на тях, което е малко евентуално да бъде признато от страните членки, отбелязва организацията.

Представители на Европейски Съюз загатнаха опцията да усилят фонда за обучение за бежанците с към 500 милиона евро, което ще разреши програмата да продължи до края на 2021 година Остава неразбираемо обаче дали ще се случи това, показва Ройтерс.

В блян да избегне нов бежански поток към Турция Ердоган реализира през вчерашния ден съглашение с съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През за преустановяване на сраженията сред подкрепяните от Русия сирийски сили и турските бойци. На връщане от Москва

Ердоган не изглеждаше впечатлен от досегашните оферти на Европейски Съюз, като сподели, че съюзът постоянно предлага помощ, само че по-късно не съблюдава до дъно обещанията си, отбелязва организацията.

"За страдание, Западът има доста лица ", сподели Ердоган пред публицисти.

Зад турския напън върху Европейски Съюз с мигрантите стоят и геополитически съображения, отбелязва Ройтерс. За да държи силите на Башар Асад  Башар Асад Баша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 година Той е водач на партия Баас и надалеч от турските ползи в северна Сирия, Ердоган желае по-голяма поддръжка от съдружниците в НАТО и основаване на зона за сигурност.

Запитан дали това желае Анкара, с изключение на спомагателни средства за бежанците, Жозеп Борел не отхвърли, само че сподели, че Европейски Съюз не може да реши този проблем.

"ЕС не може да сътвори зона за сигурност, ние не сме толкоз мощни ", сподели той пред публицисти. "Ние можем да се опитаме да повлияем на Организация на обединените нации и НАТО, това е добра концепция ".

Друг евентуален лост за въздействие на Европейски Съюз е въпросът за ракетните системи Пейтриът, показва Ройтерс.

След като Турция купи от Русия зенитно-ракетни системи С-400, Съединени американски щати оповестиха, че нямат подготвеност да обезпечат на Турция системи Пейтриът. Но Испания има една батарея Пейтриът в Турция, която би трябвало да бъде изтеглена в средата на тази година. Дипломати предложиха допустимо удължение, което би дало на Турция в допълнение равнище на сигурност в защитата.

Ако турско-руското съглашение за преустановяване на огъня се съблюдава, натискът за по-голяма поддръжка от НАТО и за основаване на зона за сигурност също може да отслабне.

Остава неразбираемо обаче дали Европейски Съюз предлага задоволително на Турция, с цел да я накара да управлява миграцията към Гърция, отбелязва Ройтерс.

В явен опит да сближи позициите, Жозеп Борел разгласи през днешния ден, че Европейски Съюз провежда донорска конференция за Сирия на 29-30 юни. Той сподели, че новото съглашение за преустановяване на огъня ще улесни увеличението на филантропичната помощ от Европейски Съюз за Сирия и за бежанците, подслонени в Турция.

Съгласно договорката от 2016 година Европейски Съюз се ангажира да обезпечи на Турция до шест милиарда евро за опазване на здравето, обучение, храна и инфраструктура в помощ на бежанците. По последни данни на Европейската комисия, на Турция са отпуснати 4,7 милиарда евро и са изплатени 3,2 милиарда евро. Предвиждаше се обаче цялата сума да бъде отпусната до края на 2018 година Турция споделя, че е похарчила 40 милиарда $ за бежанците, написа Ройтерс.

На срещи с пратеници на Европейски Съюз в сряда турски публични лица показаха неодобрение от темпа на заплащания, като показаха, че Европейски Съюз не съблюдава до дъно обещанията си.

"Двоен стандарт е това, че Европейски Съюз може да активизира милиони евро за Гърция за няколко дни, само че употребява бюрокрацията като опрощение, когато става дума за Турция ", сподели Ибрахим Калън, представител на турския президент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР