Европейският съюз се готви да създаде нов фонд за военна

...
Европейският съюз се готви да създаде нов фонд за военна
Коментари Харесай

Ще се възползва ли България - ЕС създава фонд за военна помощ на Украйна, от който държави-членки ще получават компенсации за оръжейни доставки на Киев!

Европейският съюз се готви да сътвори нов фонд за военна помощ за Украйна, от който страните от съюза ще стартират да получават обезщетения за доставката на оръжие за Киев. Размерът на фонда ще бъде 20 милиарда евро за четири години, написа The Wall Street Journal, базирайки се на проект, създаден от Европейската работа за външна активност.
 
Новият механизъм за финансиране на военните доставки беше препоръчан на фона на различия по отношение на отпущането на пакет от помощи в размер на 50 милиарда Документът, който разказва новия проект, е получен от страните от Европейски Съюз на 19 януари.
 
 Военна помощ за Украйна Военна помощ за Украйна Източник: МО на Съединени американски щати
Очаква се фондът да усвои 6,5 милиарда евро от активите на Европейския механизъм за поддръжка на мира и ще разпределя до 5 милиарда евро годишно от 2024 до 2027 година
 
Страните от Европейски Съюз ще могат да получат обезщетения за прехвърлянето на дронове, ракети за противовъздушна защита и муниции в Украйна. Също по този начин, част от средствата ще бъдат употребявани за възнаграждение на разноските по програмата за военно образование на украинските военни. Според проектоплана, още през 2024 година фондът може да предложи обезщетения на обща стойност 7,5 милиарда
 
Официално водачите на Европейски Съюз ще обсъдят новата самодейност на среща на върха на 1 февруари, където също ще се опитат да се спогодят за пакет от помощи в размер на 50 милиарда евро за Киев за четири години. Пречка за основаването на фонда може да се окаже нуждата от единомислещо решение на страните от Европейски Съюз по този въпрос, чието приемане може да се проточи със седмици, отбелязва WSJ.
 
 Военна помощ за Украйна Военна помощ за Украйна Източник: Telegram
Едно от преимуществата на самодейността е, че страните от Европейски Съюз с дребни ресурси от оръжия ще могат да обединят запаси в взаимни покупки и да обезпечат стабилно търсене на отбранителни артикули, което ще насърчи европейските компании да усилят производството, написа WSJ. Друго преимущество на този метод ще бъде неналичието на регулярни заплащания, които могат да бъдат блокирани от страни от Европейски Съюз, да вземем за пример Унгария, която към този момент наложи несъгласие на пакет от помощи в размер на 50 милиарда
 
Поради компликациите при договарянето на помощта на Европейски Съюз за Киев редица страни, включително Англия, Германия и Франция, без значение усилиха поддръжката си за Украйна.
 
На собствен ред Европейската работа за външна активност стартира одит, предопределен да откри какъв брой оръжия са дали обещание страните от съюза и какъв брой в действителност са трансферирали в Киев. Службата възнамерява да показа резултатите от разбора на водачите на страните от Европейски Съюз на срещата на върха на 1 февруари.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР