Европейският съюз се готви да предостави на бягащите от войната

...
Европейският съюз се готви да предостави на бягащите от войната
Коментари Харесай

Бежанците от Украйна ще имат право да работят в ЕС за срок от 3 години

Европейският съюз се готви да даде на бягащите от войната украинци правото да останат и да работят в 27-те страни от блока за период до три години, обявиха високопоставени представители на Европейски Съюз и Франция. Те като благодариха на доброволците по границите за помощта, която оказват на идващите.

Досега в Европейски Съюз са влезнали минимум 300 000 украински бежанци и блокът би трябвало да се приготви за още милиони, споделиха те. Полша, Румъния, Словакия и Унгария имат сухопътни граници с Украйна.

" Наш дълг е да приемем тези, които бягат от войната ", съобщи в понеделник френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен пред телевизия " Франс 2 ", като посочи, че в неделя вътрешният министър на Европейски Съюз е упълномощил на Европейската комисия да приготви проектопредложения за даване на протекция.

Министрите ще се срещнат още веднъж в четвъртък, с цел да договорят детайлностите.

Директивата на Европейски Съюз за краткотрайна протекция, направена след войната на Балканите през 90-те години на предишния век, само че неприлагана до момента, планува еднообразно равнище на протекция за интервал от една до три години във всички страни от Европейски Съюз, в това число позволение за престояване, достъп до претовареност, обществени грижи и здравно обслужване.

Европейски Съюз ще помогне и на страните членки, граничещи с Украйна, да се оправят с притока на идващи, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по време на визитата си в понеделник на граничен пункт сред Румъния и Украйна.

Местните доброволци и управляващите, които оказват помощ на украинците там, " демонстрират взаимност на процедура, показвайки, че се основаваме на други полезности, разнообразни от тези на [руския президент Владимир] Путин, и практикуваме тези полезности ", сподели тя.

В неделя Йохансон акцентира, че изселването на украинци визира целия блок, като доста от бягащите от войната към този момент се реалокират от граничните страни на Европейски Съюз в други, в които също има огромни украински общности, в това число Италия, Испания и Германия.

Позовавайки се на оценките на Организация на обединените нации, европейският комисар по филантропична помощ и ръководство на рецесии Янез Ленарчич съобщи, че се чака 4 милиона украинци да изоставен страната като бежанци, а доста други да бъдат разселени в границите на Украйна.

Тъй като мъжете в наборна възраст не могат да напущат Украйна, на границата в Източна Полша, Словакия и Унгария и в Северна и Североизточна Румъния идват най-вече дами и деца, оповестява Ройтерс.

„ Всички държави-членки на Европейски Съюз са подготвени да одобряват бежанци от Украйна ", съобщи в неделя немският министър на вътрешните работи Нанси Фезер.

" Това е мощен отговор от страна на Европа на ужасните премеждия, които Путин предизвиква с незаконната си нападателна война: Заедно ние сме солидарни с народа на Украйна. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР