Европейският съюз също подготвя единен отговор. В Брюксел заседава координационната

...
Европейският съюз също подготвя единен отговор. В Брюксел заседава координационната
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Отговорът на ЕС ще е незабавен и единен

Европейският съюз също приготвя обединен отговор. В Брюксел заседава координационната група по въпросите на газа. В най-скоро време ще бъде извършена среща на енергийните министри от страните от Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дефинира решението на " Газпром " едностранно да спре доставките до клиенти в Европа като " следващия опит на Русия да употребява газа като инструмент за изнудване " и като провокация на Кремъл.

" Нашият отговор ще е неотложен, обединен и съгласуван. Ще се погрижим да няма Полша и България ни осведомиха за обстановката, и двете страни сега получават газ от своите прилежащи страни ", съобщи Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че заплащането в рубли, което не е планувано в договорите, съставлява нарушаване на глобите, наложени от Европейски Съюз и по думите ѝ фирмите не би трябвало да прибягват до сходни заплащания. Според нея, с сходен ход Русия вреди сама на себе си и се лишава от приходи.

Урсула фон дер Лайен увери, че зависимостта на Европа от съветски газ и петрол ще остане в предишното и се работи, с цел да се обезпечат различни източници на сила. Тя напомни, че има съглашението със Съединените щати за спомагателни доставки на полутечен газ, работи се и за обезпечаване на доставки и от други страни.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дефинира в Туитър решението като " следващият нападателен едностранен ход на Русия ", разгласи че е по отношение на Матеуш Моравецки и Кирил Петков и увери: Ще продължим да се поддържаме взаимно, като последователно стопираме съветския енергиен импорт. "

В тирада пред Народното събрание полският министър председател осъди опита на Русия " да шантажира " неговата страна посредством неочакваното преустановяване на доставките на природен газ. По-рано Матеуш Моравецки увери, че страната му е готова.

" Полша се придържа към договореностите и евентуално Русия ще се опита да ни накаже по този метод. както съм подчертавал доста пъти, Полша авансово се приготвяше за диверсификация на газовите доставки и за приемане на газ от разнообразни снабдители, даже и преди стартирането на Балтийския газопровод, ние ще можем да защитим нашата стопанска система, нашите семейства, нашите жители против сходна фрапантна стъпка от страна на Русия ", добави Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Моравецки уточни, че Полша има интерконектори с Чехия и Германия и терминал за полутечен газ на Балтийско море, запълнени са 76% от размерите на хранилищата за газ в страната, само че на този стадий не се постанова да бъдат употребявани тези ресурси.

Полша разчита главно на въглища и делът на газа в енергийния ѝ микс е 9%. Русия осигуряваше 45% от потребявания в страната природен газ. Новият газопровод сред Полша и Литва ще проработи от есента, а Варшава възнамерява доставки и от Норвегия, както и с полутечен газ от Съединени американски щати и Катар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР