Европейският съюз рискува да се окаже съучастник в смъртните случаи

...
Европейският съюз рискува да се окаже съучастник в смъртните случаи
Коментари Харесай

Европейският омбудсман: ЕС рискува да стане съучастник в смъртните случаи мигранти в Средиземно море

Европейският съюз рискува да се окаже съизвършител в смъртните случаи на мигранти поради работата на Frontex. Това предизвестява Европейският омбудсман в собствен отчет, назначен след корабокрушението на плавателния съд " Адриана ". При случая край крайбрежията на Гърция предходната година за починали се смятат над 600 мигранти.

В изявление за Euronews Емили О`Райли разяснява, че организацията за защита на границите би трябвало да приключи краткотрайно или изцяло съдействието с тези страни членки, които подценяват отговорностите си или нарушават съществени права.
Frontex предложи помощ на гръцката брегова защита, която отговаряше за всяка избавителна интервенция. Помощта е под формата на въздушно наблюдаване и не е получен отговор. Според разпоредбите Frontex не може да работи по лична самодейност. Не могат да работят независимо, тъй като би било срещу разпоредбите и протоколите. А когато имат позволение, се оказва прекомерно късно.
Емили О'Райли, Европейски омбудсман

В отчета се показва, че при случая с " Адриана " - гръцките управляващи не са дали отговор на сигнали на Frontex в " четири обособени случая " и са отказали предложение на организацията да изпрати аероплан в региона.
Помолихме Комисията, Парламента и Съвета да стартират обществено следствие, не съответно за " Адриана ", а за хилядите смъртни случаи в Средиземно море през последните години. Мислим, че едно такова без значение публично следствие ще откри аргументите, заради които толкоз доста хора умират в европейски води.
Емили О'Райли, Европейски омбудсман

В отговор за Euronews от Frontex разясниха, че " интензивно преглеждат предложенията на Европейския омбудсман ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР