Европейският съюз разреши днес придобиването на чешкия телекомуникационен оператор Пи

...
Европейският съюз разреши днес придобиването на чешкия телекомуникационен оператор Пи
Коментари Харесай

€2,5 милиарда: Собственикът на Yettel и bTV продаде бизнеса си на араби

Европейският съюз позволи през днешния ден придобиването на чешкия телекомуникационен оператор „ Пи Пи Еф Телеком Груп “ (PPF Telecom Group), част от капиталова и финансова група „ Пи Пи Еф груп “ (PPF Group), от „ Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани “ (Emirates Telecommunication Group Company, позната като „ e& “) от Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия е одобрила придобиването на телекомуникационните оператори на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия.

Компанията от Абу Даби няма да употребява държавни дотации, защото това би могло да засегне конкуренцията в телекомуникационния бранш в общността.

Европейската комисия беше известена за придобиването на 26 април и стартира следствие на договорката на 10 юни.

Европейска комисия изследва дали придобиването може да бъде осъществено посредством държавна помощ. След привършване на следствието Еврокомисията счете, че помощта, от която „ e& “ се е възползвала под формата на заеми, дотации и неограничени гаранции от странна на ОАЕ, не е изкривила процеса на придобиване.

Въпреки това, опасявайки се от нарушение на конкуренцията на европейския пазар, Европейска комисия изиска отстъпки от компанията, които получи.

„ Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани “ се съгласи да се откаже от неограничени държавни гаранции. Освен това ще бъде неразрешено да се финансират действия на „ Пи Пи Еф Телеком Груп “ в общността, с изключение на при положение на несъмнено незабавно финансиране, което (в случай на даване на такова) ще би трябвало да бъде прегледано от Брюксел. Телекомуникационната компания би трябвало също по този начин да осведоми Европейска комисия за всяко свое ново придобиване.

През последните години Европейски Съюз одобри нови законодателни принадлежности за противопоставяне на нелоялните практики от страна на задгранични компании.

Текст, който влезе в действие в средата на 2023 година, има за цел да попречи на корпорациите, получаващи дотации от съответните държавни управления, да нарушават конкуренцията в Европейски Съюз.

Законодателството дава опция да бъдат сложени под наблюдаване интервенции по обединение и придобиване на стойност над 500 милиона евро, както и предложения за присъединяване в търгове на стойност над 250 милиона евро.

Използвайки този инструмент, през май Брюксел принуди две китайски компании да се отдръпват от поканата за търг за фотоволтаичен парк в Румъния.

Разследването, завършило през днешния ден, беше първото, обвързвано с действия по придобиване по новия законодателен инструмент.

„ Пи Пи Еф груп “ е интернационална капиталова група, учредена в Чехия през 1991 година Тя влага в разнообразни браншове, в това число банкови и финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии и други

Групата работи в 25 страни в Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

През 2018 година чешката корпорация закупи активите на норвежкия телеком „ Теленор “ (Telenor) в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. През 2022 година „ Теленор България “ бе преименуван на „ Йеттел “. „ Пи Пи Еф Телеком Груп “ е притежател също и на компанията за телекомуникационно съоръжение „ Сетин “ (CETIN).

Сделката не визира другата огромна благосъстоятелност на PPF у нас – bTV Media group. Медийната група на bTV e част от американската Central European Media Enterprises (CME), която е благосъстоятелност на  PPF Group.

„ СЕГА “ ПРИПОМНЯ:

Досегашният мажоритарен притежател на операторите Yettel в България, Унгария, Словакия и Сърбия – чешката PPF Group, разгласи още преди година, че Emirates Telecommunications Group Company ще заплати 2,2 милиарда евро за контролния пакет в телекомите. Така дубайският вложител ще получи 50% плюс една акция от активите на PPF Telecom.

Компаниите се споразумяха, че e& ще заплати спомагателни до 350 милиона евро от облагата в границите на три години след затварянето на договорката, в случай че PPF Telecom надвиши избрани финансови цели, се споделя в изказване на PPF. Сумата може да се понижи до 75 млн. евро, в случай че финансовите цели не бъдат реализирани.

„ Цената на покупката – до 2,5 милиарда евро, в това число договорните изплащания, съставлява една от най-големите покупко-продажби за PPF “, сподели тогава изпълнителният шеф на PPF Иржи Смейц.

Сделката се реализира в миг, когато PPF, следена от брачната половинка на милиардера-основател Петр Келнер, който умря при ски случай, има за цел да се откаже от своя в миналото водещ бизнес за потребителски заеми в Китай и да се концентрира върху придобивания в Европа, напомня „ Ройтерс “.

PPF има вложения във финансови услуги, телекомуникации, медии, машиностроене и биотехнологии и регистрира облага от 239 млн. евро предходната година. Нейните чешки телекомуникационни активи са изключени от договорката с e&.

Източник: narod.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР