Европейският съюз работи активно, за да защити европейските инвестиции в

...
Европейският съюз работи активно, за да защити европейските инвестиции в
Коментари Харесай

Могерини: На срещата в София ще бъдат обсъдени възможните мерки след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран

Европейският съюз работи интензивно, с цел да отбрани европейските вложения в Иран и за опазване на нуклеарното съглашение, съобщи висшият представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини:

„ Работим в границите на Европейски Съюз дружно със страните-членки, като започнахме с три от тях, само че също по този начин и с останалите, с цел да забележим какво можем да създадем, с цел да запазим съглашението и изключително по какъв начин да защитим европейските вложения, които са значима част от него. Днес свиках външните министри на Франция, Германия и Англия, с цел да обменим отзиви какви ограничения бихме могли да вземем на европейско и национално ниво след решението на Тръмп да се отдръпна. И на следващия ден на срещата на високо ниво в София също ще обсъдим тези въпроси, като ще съобщим на 28-те държавни и държавни ръководители на какъв стадий се намираме в нашата работа и какви задължения ще поемем в бъдеще, с цел да опазим съглашението “, съобщи Могерини преди срещата по-късно довечера на министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф с сътрудниците му от Германия, Франция и Англия. След срещата на първите дипломати в Брюксел са планувани изказвания, само че без конкретизиран час. 

Сутринта Зариф е разговарял с Могерини. Говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич посочи, че срещата е продължение на извършените през последните дни телефонни диалози сред двамата. Министър Зариф е уведомил висшия представител на Европейски Съюз за визитите си в Русия и Китай и извършените диспути там в подтекста на запазването на нуклеарното съглашение с Иран.  

Същевременно стана ясно, че еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете ще посети Техеран в края на седмицата. По време на визитата ще бъде разисквано енергийното съдействие сред Иран и Европейски Съюз. Коциянчич дефинира визитата като доказателство, че Общността ще се придържа към нуклеарното съглашение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР