Европейският съюз публикува окончателния вариант на директивата за въвеждане на

...
Европейският съюз публикува окончателния вариант на директивата за въвеждане на
Коментари Харесай

ЕС обяви крайния срок за единното зарядно

Европейският съюз разгласява окончателния вид на директивата за въвеждане на единно зарядно за мобилните устройства. С това тя става наложителна за страните-членки и бизнеса.

Директивата вкарва и крайния период, след който всички нови мобилни телефони, които се продават на територията на Европейски Съюз, би трябвало да оферират единното зарядно. Това е 28-ми декември 2024 година

Срокът е дълъг, с цел да се даде време на производителите да се приспособяват към него. Също по този начин и страните-членки би трябвало да хармонизират законите си по отношение на директивата в границите на до 24 месеца.

Директивата ще задължи всички производители на мобилни устройства, таблети, цифрови камери, слушалки, портативни видеоконзоли и сходни джаджи, ще би трябвало да употребяват USB-C порт за зареждането им. Позволено е да има разнообразни стандарти за скоростта на зареждане, само че не и те да вършат невероятно потреблението на един и същи кабел и зарядно за голям брой устройства.

Директивата не задължава устройствата, които се зареждат единствено безжично, да оферират USB-C. Също по този начин по-малките джаджи като умни гривни и часовници, не са задължени да употребяват подобен порт поради размерите си. През април 2026 година задължението ще влезе в действие и за преносимите компютри.

Повечето устройства и смарт телефони към този момент употребяват точно USB-C, тъй че за тях няма да има огромна смяна. Apple обаче ще би трябвало да смени напълно системата за зареждане на своя iPhone, който употребява личен порт, създаден от компанията.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР