Европейският съюз продължава да се опитва да прокара въвеждането на

...
Европейският съюз продължава да се опитва да прокара въвеждането на
Коментари Харесай

Кой в ЕС ще печели от санкции срещу руското ядрено гориво?

Европейският съюз продължава да се пробва да прокара въвеждането на наказания против „ Росатом “. Опитаха се да ги прокарат в десетия пакет от наказания, в този момент се приказва за 12-ия пакет. Кой ще завоюва и кой ще загуби от този тип наказания? И какви са възможностите Европа най-сетне да успее в това начинание?

Словакия ще се опълчи на включването на нуклеарно гориво за атомни електроцентрали в 12-ия пакет от антируски наказания на Европейския съюз, това е алена линия, съобщи министърът на външните и европейските въпроси на републиката Юрай Бланар от най-голямата партия в държавната коалиция „ Посока – Социалдемокрация ”. Защото словашките атомни електроцентрали не могат да преминат към различно на съветското гориво.

Европейският съюз ще се вслуша в мнението на Словакия, уверен е шефът на словашкото външно министерство. Ако съветско нуклеарно гориво бъде включено в новия пакет от наказания, Братислава ще употребява правото си на несъгласие и ще блокира тази наредба, означи той.

В Словакия има две атомни електроцентрали: „ Бохунице “ в западната част на републиката и „ Моховце “ в централната част на страната. Обектите са издигнати с присъединяване на руски и съветски експерти. Атомните електроцентрали създават повече от половината електрическа енергия в Словакия, а „ Росатом “ доставя гориво.

Подобно е ситуацията и в Унгария. Последният път, когато беше въведен 10-ият пакет от наказания, сходна позиция изрази Унгария, която отбрани неприемането на сходни ограничавания. Унгария ще наложи несъгласие на всевъзможни начинания за антируски наказания на Европейски Съюз в региона на нуклеарната енергетика, съобщи министър председателят на републиката Виктор Орбан.

Защо някои европейски страни се пробват да наложат такива наказания, а други, в противен случай, не желаят да разрешат това непременно?

В исторически проект Чехия, Финландия, България, Унгария и Словакия имат тесни връзки с Росатом. В тези страни още през руските години са издигнати атомни електроцентрали с конфигурирани реактори от първо потомство ВВЕР-440. Така в Чехия към момента работят шест нуклеарни блока ВВЕР-440, в Унгария и Словакия по четири блока ВВЕР-440 и два такива в България. И всички са 100% заредени с съветско гориво. Във Финландия съветското нуклеарно гориво заема 36% от пазара.

Горивната компания на Росатом ТВЕЛ е единственият в света лицензиран снабдител на нуклеарно гориво за ВВЕР-440.

По данни на Института по енергетика и финанси, през последните години Росатом получава 0,34-0,4 милиарда $ годишно от продажбата на нуклеарно гориво в страните от Европейски Съюз, което е 40% от приходите от продажби на гориво като цяло. Руското нуклеарно гориво съставлява 25-28% от целия импорт на нуклеарно гориво в Европа.

Но Само Унгария и в този момент Словакия обаче се опълчват на глобите. Защо другите мълчат?

„ Това се дължи на избора на всяка страна във връзка с развиването на личната нуклеарна енергетика. Словакия и Унгария употребяват реактори по руски и съветски дизайн и те споделиха, че ще употребяват този дизайн в бъдеще. По-специално, Унгария ще построи нови реактори ВВЕР-1200, които да заменят старите реактори на АЕЦ „ Пакш “. Това е най-старата атомна електроцентрала, тъй че би трябвало да размени реакторите по-рано от другите. Но най-вероятно Словакия ще се придържа към същата политика, когато би трябвало да се вземат решения за по-нататъшното развиване на словашката нуклеарна енергетика. Решението ще бъде в интерес на съветския „ Росатом “, споделя Алексей Анпилогов, президент на Фонда за поддръжка на научните проучвания и развиване на гражданските начинания „ Основание “, специалист в региона на нуклеарната енергетика.

Другите европейски страни обаче взеха решение да пресечен връзките си с „ Росатом “.

Така Финландия приключи контракта с „ Росатом “ за построяването на АЕЦ „ Ханхикиви-1 “ по политически аргументи. Финландия пожертва план, който беше стопански преференциален за нея, в интерес на присъединението си към НАТО. Тъй като атомната електроцентрала не е нужна за настоящото ползване на финландците, само че трябваше да задоволи евентуалното търсене в бъдеще, не беше мъчно атомната електроцентрала да бъде изоставена.

България под натиска на американците още преди началото на СВО се отхвърли от плана за АЕЦ „ Белене “, който разработваше с съветска компания. Освен това „ Росатом “ даже съумя да достави част от оборудването. Чехия просто изключи " Росатом " от търга за построяването на нов енергоблок от 1,2 гигавата в АЕЦ " Дуковани " на стойност 6 милиарда евро.

„ Докато Европейски Съюз се придържа към консенсусен метод при вземането на решения, ще бъде мъчно да се одобрят наказания против нуклеарната промишленост. Унгария и Словакия ще ги блокират. Може би ще бъдат признати ограничавания на равнище страна, само че това няма да промени нищо. Финландия, България и Чехия към този момент де факто свиват съдействието с Русия по този въпрос и вървят по собствен път “, споделя Анпилогов.

Въпреки това, до момента в който тези страни съумяха да откажат построяването на атомни електроцентрали, те не съумяха да откажат съветското нуклеарно гориво. Тази взаимозависимост продължава и ще продължи до извеждането от употреба на нуклеарните реактори ВВЕР-440. Защото никой с изключение на „ Росатом “ не може да им обезпечи гориво.

Американският производител „ Уестингхаус “ по този начин и не се научи да създава гориво за такива руски реактори.

„ По принцип има опция за реакторите ВВЕР-1000 – това е американско гориво. Компанията „ Уестингхаус “ доста мъчно и много скандално донесе това гориво в украинските атомни електроцентрали. По-специално имаше повреди с това гориво. Тогава тези пръти трябваше да бъдат извадени, до момента в който са горещи, т.е. облъчени, тъй като е настъпило залепването им. Следователно нуклеарното гориво в Европа продължава да идва от Русия. Въпреки това има напън от страна на бюрократите на Европейски Съюз „ Уестингхаус “ да достави всички тези реактори с съветски дизайн с различно гориво, в този момент или в предишното. Но към този момент такива доставки няма. Сега де факто единствено украинските реактори работят на американско гориво “, отбелязва Анпилогов.

Ако си представим, че Европейски Съюз към момента блокира достъпа на съветското гориво до европейските атомни електроцентрали, то това, несъмнено, ще удари стопанските системи на страните, защото това ще значи прекъсване на употребата на станцията преди експлоатационния й живот.

„ Какво ще се случи по-нататък може елементарно да си визиите, в случай че погледнете образеца на България, която отхвърли да построи АЕЦ „ Белене “ от „ Росатом “ още през 2012 година В резултат на това България се трансформира от експортьор на електрическа енергия във вносител ”, споделя Анпилогов. Защото не се появиха нови мощности за произвеждане на електрическа енергия, а старите мощности на Топлоелектрическа централа трябваше да бъдат изведени от употреба, а потреблението се усили. Словакия и Унгария към този момент освен си обезпечават нуклеарна сила, само че и я изнасят.

„ За Словакия и Унгария това към този момент е добър източник на приходи, те вършат положителни пари от експорт на електрическа енергия да вземем за пример за Германия, където бяха затворени атомни електроцентрали. В Западна Европа като цяло има дефицит на устойчиви мощности, които могат устойчиво да доставят електрическа енергия. Тъй като има доста нестабилна сила под формата на вятърни турбини и слънчеви панели, само че те са извънредно нестабилни. Ако Унгария и Словакия бъдат принудени да затворят атомните си централи, тогава, несъмнено, те ще изгубят това преимущество и ще се трансфорат във вносители на електрическа енергия. Това е удар по техните национални стопански системи, заради което те възразяват против глобите “, изяснява източникът.

Изтеглянето на унгарската и словашката нуклеарна сила от общоевропейския пазар ще докара до недостиг и повишаване на цените. Унгария и Словакия освен ще изгубят постоянен приход, само че ще би трябвало да купуват по-скъпа електрическа енергия за личните си потребности от същите вятърни турбини и слънчеви панели.

„ Следователно позицията на Унгария и Словакия по нуклеарната енергетика е стоманобетонна “, споделя специалистът.

Кой има изгода от това съглашение? На първо място, компании, които се занимават със „ зелена сила “ и страни, които са нараснали каузи на вятърни турбини и слънчеви панели и не са склонни да покачват общите цени и да печелят спомагателни пари от износа.

„ Тези, които в този момент лобират за тези наказания, са тези, които на следващия ден ще продават безценен ток на Словакия и Унгария. Това са Германия и Дания, където има огромен брой зелени източници. Това са бенефициентите, които в този момент прокарват наказания “, заключава Анпилогов.

Оказва се, че за представителите на „ зелената сила ” е преференциално да отстранен нуклеарната сила от пазара. Въпреки че от екологична позиция нуклеарната сила също е чиста. Тук обаче бизнесът играе роля, а екологичните аргументи са единствено прикритие. Ядрената сила просто пречи и смъква цените.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР